Владимир Путин може скоро да не види как изглеждат затворническите

...
Владимир Путин може скоро да не види как изглеждат затворническите
Коментари Харесай

Какво означава заповедта за ареста на Путин?

Владимир Путин може скоро да не види по какъв начин наподобяват затворническите килии в Хага, само че заповедта за ареста му поради военни закононарушения, може да му попречи да пътува свободно, както и да поддържа връзка с други международни водачи.

Путин е едвам третият държавен глава, упрекнат от Международния углавен съд, до момента в който към момента е на власт. Ето какви могат да са следствията за водача на Кремъл съгласно разбор на Reuters
Обвинението
Международният углавен съд (МНС) упрекна Путин във военно закононарушение. МНС издаде заповедта за арест по съмнение за нелегално депортиране на деца и нелегално прекачване на хора от територията на Украйна в Руската федерация.
Наказателният съд в Хага издаде заповед за арест на Путин
Кремъл побърза да отхвърли обвиняванията, а съветският външен министър сподели, че решенията на МНС „ нямат значение за Русия, в това число от правна позиция “.
Пътуване в чужбина
По закон всички 123 държави-членки на МНС са задължени да задържат и предадат на управляващите Путин, в случай че стъпи на тяхна територия. Русия, Китай, Съединени американски щати и Индия не са част от МНС, а точно в Индия се чака да се организира срещата на Г-20 по-късно тази година, в която взе участие и Русия.

На 17 юли 1998 година, по време на дипломатическата конференция на пълномощните представители на Организация на обединените нации, се приема Римският статут, който учредява Международния углавен съд, само че публично бива основан на 1 юли 2002 година Договорът е утвърден от всички страни от Европейски Съюз, както и от Австралия, Бразилия, Англия, Канада, Япония, Мексико, Швейцария, 33 африкански страни и 19 народи в Южния Пасифик.

Русия подписа Римския статут през 2000 година, само че отдръпна поддръжката си през 2016 година, откакто Международният углавен съд анексира полуостров Крим от Москва. Анексирането е предшествано от военна интервенция на Руската федерация в Крим, която се прави след края на Украинската гражданска война през 2014 година и е част от по-широките безредици в Южна и Източна Украйна.

Путин не е малоумен. Той няма да пътува до страна, където може да бъде задържан. Ще пътува единствено до страните, които са съдружници на Русия или демонстрират ясни знаци за това “, сподели асистентът по история в университета в Утрехт Ива Вукусич.
В предишното
Единствените други водачи, които са били упрекнати от МНС, до момента в който са на власт са Омар Хасан Ахмад ал-Башир президент на Судан от 1989 до 2019 и Муамар Кадафи началник на Либия от 1 септември 1969 година до гибелта си през 2011, като обвиняванията против него са свалени след неговото ликвидиране.

Башир, който беше упрекнат през 2009 година в геноцид в Дарфур, остана на поста още едно десетилетие, до момента в който не беше свален с прелом. Оттогава той е съден в Судан за други закононарушения, само че не е предаден на МНС.

Докато беше на поста, той пътува до редица арабски и африкански страни, в това число страните-членки на МНС Чад, Джибути, Йордания, Кения, Малави, Южна Африка и Уганда, които отхвърлиха да го задържат. Съдът упрекна тези страни и ги подаде сигнал за неспазване на законите към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Друг държавен глава, който е съден от МНС е президентът на Кот д`Ивоар Лоран Гбагбо( бел.ред – мандат  26 октомври 2000 година – 11 април 2011 г.), само че той беше оневинен по всички обвинявания през 2019 година след тригодишен развой.

Президентът на Кения Уилям Руто и неговият предходник Ухуру Кенията бяха упрекнати от МНС, преди да бъдат определени. Оттогава обвиняванията против двамата са свалени. Кенията е единственият водач, който се е явил пред МНС, до момента в който към момента е на поста.
Други съдилища
Освен от МНС, няколко някогашни водачи са били съдени от други интернационалните съдилища.

Слободан Милошевич, президент на Сърбия и Югославия в интервала 8 май 1989 година – 28 септември 1990 година, 1992 г. – 23 юли 1997 година, 23 юли 1997 година – септември 2000 година - стана първият някогашен държавен глава, който се яви пред интернационален арбитражен съд след Втората международна война. Той беше съден в съд на Организация на обединените нации за хипотетични закононарушения по време на Блканската война. Преди да бъде произнесена присъдата му през 2006 година обаче той умря.

Бившият водач на Либерия Чарлз Тейлър беше приет за отговорен във военни закононарушения през 2012 година от подкрепяния от Организация на обединените нации Специален съд за Сиера Леоне в Хага. Така той стана и първият някогашен държавен глава, наказан за военни закононарушения от интернационален съд след Нюрнбергските процеси против нацистки водачи след Втората международна война.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР