Владимир Путин е смятан за майстор на интригите, пише германският

...
Владимир Путин е смятан за майстор на интригите, пише германският
Коментари Харесай

Ерата след Путин: Кой ще се бори за властта, ако руският президент бъде свален?

Владимир Путин е считан за занаятчия на интригите, написа немският ежедневник " Франкфуртер Рундшау ", представен от. Той обича да се обкръжава във властта с подставени лица, които са му правилни. Но някои от тях - като Евгений Пригожин и Рамзан Кадиров - могат да се трансфорат в опасност за съветския президент.


Изданието напомня думите на някогашния украински външен министър Володимир Огризко, че в обкръжението на съветския президент сега има " интриги ". Пригожин в началото стана прочут като " готвача на Путин ". Дълги години той отговаряше за кетъринга за държавното управление, което послужи и като негов пропуск към съветския властови кръг. Оттогава той извършва и мръсни задания, предоставени му от президента. Така да вземем за пример преди американските междинни избори той призна, че се е намесил в предходен избор в Съединени американски щати. Каза още и че през 2014 година е основал съветската наемническата войска " Вагнер ". Тя се бори в някои африкански страни като да вземем за пример Мали. Но и също и в Украйна. 

Пригожин и Кадиров се приготвят за ерата след Путин?

От известно време наподобява, че Пригожин преследва лични ползи в Кремъл. Той прикани олигарсите в Русия да поддържат по-енергично задачите на войната в Украйна, след което някогашният консултант на Путин Сергей Марков го похвали, че е станал " гласът на народа ". Известният критик на управляващите в Москва Михаил Ходоровски предизвести преди време пред " Политико ", че 61-годишният Пригожин се приготвя за живота си след Путин. " Той построява връзки с Кадиров ", сподели Ходорсковски. Чеченският водач си завоюва прозвището " хищното куче на Путин " поради бруталните му изявления за войната в Украйна. 

Въпреки че шефът на " Вагнер " е следен от Путин, той, също както Кадиров, играе двойна игра. В разбор на американския мозъчен концерн " Институт за проучване на войната " Пригожин също е охарактеризиран като " опасност за ръководството на Путин ". Критичното рускоезично издание " Медуза " неотдавна също разяснява, че Пригожин, тъкмо както и Кадиров, печелят от ден на ден поддръжници в Кремъл. Твърди се, че перспективни и изгряващи политици като Алексей Дюмин, губернатор на Тулска област, и Дмитрий Миронов, някогашен началник на Ярославска област и поддръжник на Путин, също поддържат дуото Кадиров-Пригожин.

Пред " Тагесшпигел " Михаил Ходоровски наскоро предизвести, че проваляне във войната може да докара до съществени проблеми за съветския президент. " Ако Путин загуби войната, националистите патриоти ще бъдат доста гневни. Ако завръщащите се бойци и военното управление откажат да вземат участие във вътрешен спор и да се застъпят за Путин - тогава 20 000 въоръжени мъже на Пригожин или на Кадиров ще изиграят значима роля ", споделя той.

Заради вътрешнополитическия напън Путин към този момент анулира няколко обществени събития, в това число новогодишното си послание. Ходоровски обаче счита, че тази уязвима позиция, в която се намира съветският водач, към момента не значи неговия край: " Путин ще се откаже от властта и ще разреши да бъде съден единствено в случай че алтернативата е гибел ", предвижда той.

Последиците от съветска загуба в Украйна ще се усетят и в Европа, и в Азия

Макар едно вероятно съветско проваляне да е обвързвано с доста изгоди, Съединени американски щати и Европа би трябвало да се приготвят за районния и световен безпорядък, които то би отприщило, написа " Форин афеърс ". Аналитичното издание разяснява, че от 2008 година Русия е ревизионистка мощ - Москва трансформира граници, анексира територии, намесва се в избори. " Ако Русия предприеме радикална ескалация на войната или се разпадне безредно, вместо да одобри проваляне посредством договаряния, последствията от това биха били усетени в Азия, Европа и Близкия изток. "

Авторите на разбора Лиана Фикс и Майкъл Кимадж означават, че превръщането на Русия в провалена страна, разкъсвана от революция, би възродило въпросите, с които западните политици са се сблъскали още през 1991 година. Един от най-важните е кой ще управлява нуклеарните оръжия на страната. Едно безредно съветско проваляне би оставило рискова празнота в интернационалната система.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР