Владимир Лисин, който започва трудовия си път като електротехник в

...
Владимир Лисин, който започва трудовия си път като електротехник в
Коментари Харесай

В Русия има нов най-богат човек

Владимир Лисин, който стартира трудовия си път като електротехник в Сибир през 70-те години на предишния век, към този момент е най-богатият човек в Русия.
Металният магнат изпреварва Алексей Мордашов, откакто акциите на стоманодобивната компания на Лисин - НЛМК, нарастнаха с 3.5%, увеличавайки персоналното му положение до 20.19 милиарда $, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg.
62-годишният Лисин също по този начин управлява най-големия оператор за товарни железопътни транспорти в Русия и има вложения в корабните транспорти, корабостроенето и туристическите круизи.

Той е мажоритарен акционер в НЛМК, чиито акции са донесли 18% рентабилност от началото на годината, включително реинвестираните дивиденти, с което персоналното му положение се е нараснало с 2.17 милиарда $.
Богатството на Мордашов, който е ръководител на конкурентния производител на стомана Северсталь, се е нараснало с 2.6%, до 20.18 милиарда $.

Лисин приключва Сибирския металургичен институт през 1979 година и заема разнообразни позиции в предприятия за производството на желязо и стомана. След разпадането на Съветския съюз той се мести в Москва през 1992 година и стартира да се занимава с експорт на метали.

Около пет години по-късно, употребявайки извоюваното от търговията, той придобива контролния пакет в НЛМК на вторичния пазар и става ръководител на компанията.
52-годишният Мордашов бе най-богатият човек в Русия в продължение на 267 дни, откакто лиши купата от Владимир Потанин.
Преди това Алишер Усманов, който в този момент е седмият най-богат руснак, оглавяваше класацията в продължение на към две години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР