ВКС не допусна касационно обжалване на решението на Апелативен съд

...
ВКС не допусна касационно обжалване на решението на Апелативен съд
Коментари Харесай

Окончателно! Летище Пловдив остана без перон, присъдиха и новата му част на частника

ВКС не позволи касационно обжалване на решението на Апелативен съд – Пловдив, с което се постанови, че целият перон на Летище Пловдив е благосъстоятелност на частната компания. Така страната загуби дефинитивно борбата за новата и остарялата част на перона, като частната компания „ Летище Пловдив “ АД към този момент е притежател на 110 дка от перона на пловдивския аеропорт.

Преди година държавната компания „ Летище Пловдив” ЕАД дефинитивно загуби перона от 62 дка след решение на Върховния касационен съд. Съдебната сага, която се върти от години в съдилищата, обаче остана за новопостроената част от перона за 47,4 дка през 2009 година.

Още през ноември 2021 година Апелативният съд одобри доводите, че издигнатият през 1982 година перон от 61752 кв.м. и издигнатите в допълнение през 2009 година при реконструкцията и разширението 47420 кв.м. съставляват единно оборудване. Поради това Апелативният съд присъди и новата част, издигната от страната на частното сдружение.

В последна сметка правосъдните експертизи са посочили, че новопостроената част няма независим достъп на въздухоплавателни средства и нужната обслужваща техника за натоварване и разтоварване на пасажери, поща или товари, зареждане с гориво, паркиране или техническо обслужване, без да се минава през издигнатия през 1982 година перон.

В момента летището се стопанисва на 100 % от „ Летище Пловдив” ЕАД, което е напълно държавна благосъстоятелност, а другата компания, която е частна, претендира за терените - „ Летище Пловдив” АД, а в нея към момента има дребен държавен дял.

Съдебната сага сред страната и компанията е още от 2015 година. Тогава летището стопира да заплаща наема от 20 000 лв. на месец за прилагане на перона и другите здания, благосъстоятелност на сдружението. Точно преди този момент от частното сдружение са поискали 140 000 лв. месечен наем за оборудванията си.

Това значи, че го груби сметки частникът може да заведе каузи за 12 млн. лв. без лихвите за неплатените наеми и пропуснатите изгоди.

Следващата въпросителна е и каква ще е ориста на Летище Пловдив, която не може да оперира без перон. Вариантите са няколко – страната изплаща перона или му заплаща наем, другият е да се построи напълно нов перон, което обаче би коствали значително пари, а през това време летището по какъв начин да действа.

Как перонът на летището се оказа в частни ръце?

„ Летище Пловдив” АД е неповторима партньорска настройка, която може да послужи за христоматиен образец за това по какъв начин се разсипва държавна конструкция.

Още през 1995 година страната апортира здания и техника и в началото нейното присъединяване в смесената компания е 55 %, а три години по-късно делът е стопен на 36 на 100. През години с повдигането на капитала, акциите на страната става все по-малко. Така от мажоритарен акционер тя се трансформира в миноритарен, а огромна част от собствеността отива в „ Летище Пловдив” АД, за сметка на държавното дружество.

Години наред новото сдружение – „ Летище Пловдив” ЕАД плащаше наема за складовете и перона, до момента в който страната реши, че всичко това е тяхна благосъстоятелност и стартира да води каузи. Междувременно през 2009 година перонът на летището бе уголемен доста от страната, като на него бяха направени четири нови места за кацнали самолети. Самите те към този момент също са в активите на частната компания.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР