Вкарването на технологиите в сферата на недвижимите имоти може да

...
Вкарването на технологиите в сферата на недвижимите имоти може да
Коментари Харесай

Проптех или как технологиите могат да преобърнат пазара на недвижими имоти

Вкарването на технологиите в областта на недвижимите парцели може да направи имотният пазар в България по-прозрачен, като по едно и също време улесни и работещите на него, и ползващите го. Те могат безусловно да преобърнат пазара.

Това виждане кара работещият в областта на парцелите повече от 13 години Георги Павлов да сътвори българското проптех (proptech) общество, което показа през днешния ден. В международен мащаб този бизнес се развива от към 4 години, като през предходната година вложенията в него са 9.6 милиарда $.

Павлов дефинира проптех, като набор от технологии, които трансформират метода, по който купуват, продават и ръководят парцелите. " Той стартира от програмен продукт за домоуправители, какъвто към този момент има и у нас и доближава до автоматизирана данъчна оценка на цели бизнес здания ", добавя някогашният изпълнителен шеф на холдинга от компании, работещ в областта на недвижимите парцели AG Capital.

30 български стартъпи търсят решения

От началото на годината стартира работа по основаването на българското проптех общество и с изненада открива, че в България има повече от 30 стартъп компании, чиято активност е отдадена на въвеждането на технологиите в имотния пазар. Амбицията му е да ги свърже с действителните бъдещи ползватели на техните артикули от работещите на пазара компании.

 Имотният пазар е една от сферите, които са най-консервативни що се отнася до въвеждането на новите технологии, счита Георги Павлов.
© Надежда Чипева, Капитал

Имотният пазар е една от сферите, които са най-консервативни що се отнася до въвеждането на новите технологии, счита Георги Павлов.

Сред работещите приложения към този момент са тези за ръководство на споделени офиси и ръководство на входове. Най-перспективните за Павлов, от тези, с които се е срещнал за момента, са такова за търсене на парцел благодарение на изкуствен интелект и платформа за отдаване и наемане на жилища за средносрочен интервал. " Опитайте се сега да наемете апартамент за интервал от 3 до 6 месеца ", с цел да видите какъв проблем е това ", показва създателят на българското проптех общество.

Изкуственият разсъдък против подправените разгласи

Изкуственият разсъдък би могъл да се употребява и да откриването на подправени разгласи измежду стотиците, заливащи профилираните уеб сайтове, счита Павлов. Една друга концепция пък планува основаване на платформа, в която парцелите непрекъснато се оферират чартърен, без значение дали сега са свободни или не.

" За един магазин да вземем за пример, би могло да написа, че той е зает до еди по кое време си, наемът е толкоз, и в случай че по-късно сте подготвени да дадете повече, контракт да се подписа в задатък ", прецизира Георги Павлов. И добавя: " Да, това не е добре за наемателя, само че пък е от изгода на наемодателя ".

Проблемът - внимателните вложители

Като характерен български проблем Георги Павлов вижда в дребното благоприятни условия за намиране на първични вложения. " Българските вложители са доста внимателни ", обобщава той.

Павлов не скрива, че с цел да се осъществят в действителност значими софтуерни пробиви, като автоматизирана оценка на всеки парцел, каквато има в Съединени американски щати, да вземем за пример, няма по какъв начин да се мине без помощта на страната. В по-далечен небосвод мечтае и за времето, когато цялата информация за един парцел ще може да се откри през компютъра и смарт телефона, без да е нужно да се върви до общината, организацията по кадастър, имотния указател и така нататък

За момента обаче Георги Павлов се е фокусирал в търсенето на положителни хрумвания и представянето им пред бизнеса. Той прецизира, че постоянно бъдещите софтуерни решения се раждат от конфликта на IT експертите с действителните проблеми в региона на недвижимите парцели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР