Вкаменелости на поне 47 птерозавъра от непознат досега вид, бяха

...
Вкаменелости на поне 47 птерозавъра от непознат досега вид, бяха
Коментари Харесай

Откриха птерозавър с глава, приличаща на пеперуда

Вкаменелости на най-малко 47 птерозавъра от чужд до момента тип, бяха открити от палеонтолози в Бразилия, предадоха международните осведомителни организации.

Новият тип, който учените нарекоха Caiuajara dobruskii, е живял в южната част на днешна Бразилия през интервала креда, който е третият и финален интервал от мезозойската епоха (т.е. преди 140-65 милиона години), изясняват експерти, представени от научното издание PLOS ONE.

Откритите остатъци принадлежат както на млади човеци, по този начин и на по-стари. Птерозаврите от този тип имали обсег на крилата от 65 см до 2.35 м. Това навело учените на мисълта, че се натъкнали на чужд до момента тип праисторически влечуги.

След като в детайли изследвали откритието си, палеонтолозите разкрили, че Caiuajara dobruskii доста се разграничава от всички други представители на птерозавърското царство.

Новооткритият Caiuajara dobruskii е разполагал с костно образувание на главата, сходно на гребен, което мощно припомня крило на пеперуда.

 Птеродактил

Този гребен е започвал от нивото на очите и се е променял с течение на времето и с развиването на индивидите. Всъщност младите и по-възрастните птерозаври са се различавали главно по размера и ъгъла на костното образувание върху черепа си.

При младите влечуги образуванието, напомнящо крило на пеперуда, е било доста по-малко и наклонено, а при възрастните е било изправено и изцяло завършено.

Изследването на вкаменелостите сочи, че представителите на Caiuajara dobruskii са живеели на стада и са обитавали земи към езеро, ситуирано в пустинята. Според учените тези праисторически животни са можели да летят още в ранна възраст.

Засега са открити единствено 47 скелета от новия тип, само че по думите на палеонтолозите се чака да бъдат открити още такива.

Причината за изгубването на този тип птерозаври още не е известна, само че се допуска, че може сушата да е съдействала за гибелта на множеството от тях.

Не се изключва този тип да е умрял и по време на мощна пясъчна стихия в пустинята, защото тези летящи динозаври са живели точно там, изясняват експертите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР