ВизиткаВладислав Димитров има повече от 20 години опит в ИТ

...
ВизиткаВладислав Димитров има повече от 20 години опит в ИТ
Коментари Харесай

Банките имат нужда от точните партньори за успешна дигитална трансформация

Визитка Владислав Димитров има повече от 20 години опит в ИТ за финансови институции. От 2004 е ръководещ шеф на " Дайс програмен продукт " - компания, профилирана в решения за цифрови финансови услуги. Софтуерната платформа за цифрово банкиране на компанията се употребява от водещите банки в България. Той беше участник в конференцията на " Капитал ", която се организира на 28 март в София. Визитка Владислав Димитров има повече от 20 години опит в ИТ за финансови институции. От 2004 е ръководещ шеф на " Дайс програмен продукт " - компания, профилирана в решения за цифрови финансови услуги. Софтуерната платформа за цифрово банкиране на компанията се употребява от водещите банки в България. Той беше участник в конференцията на " Капитал ", която се организира на 28 март в София. Г-н Димитров, какви са главните трендове във финтех сферата в международен мащаб?
- На световно равнище сега не се случва някаква гражданска война във финтех сферата, а по-скоро има наклонност за развиване и рационализиране на огромното многообразие от финтех услуги. Смятам, че към този момент сме минали първите стадии на бурния възторг и сега се получава преход към една по-зряла фаза, в която стартират да се отсяват жизнеспособните планове. Вече съвсем не се приказва за " войната " сред финтех и обичайни банки, тематиките са партньорство и съдействие, в това число сливания и придобивания за допълнение на портфолиото от услуги. Разбира се, някои финтех компании, към които има огромни упования, няма да оцелеят, което е естествена част от еволюцията, до момента в който други ще се открият като сполучливи и качествени бизнеси, по класическото определение за това, т.е. съгласно действителните финансови метрики - доходи, позитивни финансови резултати.

За да е напълно правилно, може би е по-добре да се преглеждат в детайлности локалните или районните пазари, защото развиването на финтех сферата е много мощно подвластно от конюнктурата на съответния пазар, в това число инокомическа, обществена, демографска. Но в случай че би трябвало да очертаем в резюме някакви по-генерални трендове, бих показал следните - така наречен embedded finance - предлагането на финансови услуги, " интегрирани " транспарантно в разнородни потребителски сценарии; усилването на вниманието на регулаторите към финтех играчите (поне в сериозни точки като идентифициране на клиента, изпиране на пари, отбрана на средствата на клиента/инвеститора); все по-мащабно развиване на всички технологии и бизнес процеси, свързани с огромните размери данни. Последното постоянно се счита за по-прозаична софтуерна тематика и остава на назад във времето, само че в действителност за всички компании, предоставящи финансови услуги, е основно да могат да обработват пълноценно и да схващат данните, които имат - без това не могат да се случат освен съвременни неща като AI и Machine learning, само че даже едно възстановяване на обикновеното потребителско обслужване или продажби по най-стандартните канали.
Какво ще бъде мястото на обичайните банки?
- За нас, поради съответната активност на компанията, е значително значимо по какъв начин ще се развие цифровата промяна на обичайните банки. Този развой към този момент е безвъзвратен и самичък по себе си е наклонност - в последна сметка даже индиректната конкуренция на финтех фирмите форсира банките да задвижат машината на трансформацията. В международен проект има впечатляващи образци за обичайни банки, чиито услуги не отстъпват по нищо и на най-иновативните финтех компании, а като цялост и комплексност на услугата в действителност ги надминават. Тоест теоретично банките имат отлична база да се трансфорат в пълноценни финтех институции. В общия случай са със постоянни финансови запаси, с които да се финансира транформацията, в това число за адаптиране на платформи, артикули, технологии, даже непосредствено придобиване на финтех компании. Започват със забележителна налична база клиенти. Не на последно място имат кардиналното преимущество на физическото наличие посредством клонова или най-малко агентска мрежа, което, каквото и да се приказва, на някои пазари е наложително на сегашния стадий. Но тук има един основен подробност - на процедура, както и при всеки бизнес, сигурно някои ще съумеят и ще се нареждат измежду водачите в бъдещето на финансовите услуги, а други - не. Това зависи от ръководството и осъществяването на процесите на промяна, в това число потребление на точните сътрудници и намиране на най-благоприятен баланс сред потребление на водещи налични платформи и вътрешно създаване, сполучливо вътрешно преструктуриране и развиване на екипи със съответните качества, което към този момент е независима отговорност на всяка институция.
Реклама Бидейки един от финтех пионерите в страната, по какъв начин оценявате развиването на този бранш в България? Какви са компликациите и провокациите?
- Няма да кажа нищо ново, в случай че похваля локалния финтех бранш за високите му темпове на развиване, илюстрирано в това число в серия изявления във вашето издание. Българската финтех екосистема е една от най-развитите в района, вложителите също към този момент имат много опит в сферата.

Честно казано, не считам, че фирмите се сблъскват с някакви характерни локални компликации, разнообразни от тези на фирмите в световен мащаб. За благополучие това не е от бизнесите, които имат доста особени допирни точки с страната, тъй че най-малко в това отношение няма спънки и зависимости, присъщи за други браншове.

По отношението на финансирането в действителност през актуалната година има доста ограничение на наличния капитал за вложения, само че това е настоящата обстановка на всички места. Бих споделил, че на локално равнище има една не толкоз компликация, колкото даденост - пазарът на евентуалните клиенти е дребен, а никой не е отменил правилото, че финтех е бизнес на мащаба. Съответно множеството локални финтех компании или употребяват България като proof-of-concept среда за тестване и валидиране на продукта преди излизането на интернационалните пазари със напълно друг мащаб, или даже напряко прескачат локалния пазар и непосредствено се концентрират на открито. И освен това състояние към този момент е предизвикателство да се намерят и осъществят точните модели за бизнес развиване на съответните целеви пазари, което би било по-лесно, когато фирмите потеглят още като база оттова.
Кои са най-значимите планове на Dais Software за последната година? Какво следва?
- Нашите планове са главно в две направления. Като на множеството от най-големите банки в България основна част от напъните и ресурсите ни са фокусирани върху това да участваме в сериозните етапи на тяхната цифрова промяна посредством развиването на продукта, който създаваме за тях - от позиция както на функционалност, по този начин и на технология.
Реклама
Другата ни посока е развиването взаимно с БОРИКА на финтех услуга, за която съгласно нас има осезаема потребност на локалния пазар - това е, основана на така наречен отворено банкиране (Open banking). " Инфопей " е ориентирана както към бизнес, по този начин и към самостоятелни консуматори, които имат опция в нея да ръководят фирмените или персоналните си финанси посредством аналитични, платежни и оперативни функционалности - да проучват доходи, разноски и парични потоци, да предизвикват заплащания, а бизнес потребителите могат и да трансферират автоматизирано данните от банковите си сметки в ERP системите си. Развитието продължава с надграждане на функционалности за приемане и издаване на е-фактури, поетапно прибавяне на всички финтех услуги на БОРИКА и консолидиране на всички свързващи услуги сред банкиране и счетоводство за обезпечаване на изцяло финансово ръководство.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Финтех
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР