ВизиткаСтоян Колев е изпълнителен директор и партньор в Тринити Кепитъл

...
ВизиткаСтоян Колев е изпълнителен директор и партньор в Тринити Кепитъл
Коментари Харесай

Придобихме голямо портфолио от активи, продължаваме да инвестираме

Визитка Стоян Колев е изпълнителен шеф и сътрудник в " Тринити Кепитъл " АД от основаването на компанията през 2019 година Той е правист, приключил компетентност " Право " в юридическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Завършил е езиковата гимназия " Проф. Др. Асен Златаров " в гр. Хасково. Ритейл парковете се утвърдиха като един от най-бързо разрастващите се сегменти на пазара на недвижими парцели, в който вашата компания съумя през последните години да заеме доста място. Защо насочихте капиталовата си тактика към основаване и ръководство на търговски комплекси? Как се развиват двата ритейл парка в София и Ямбол, които притежавате?
- Сегментът на ритейл парковете в България в действителност претърпя доста стремително развиване в последните години, с цел да последва образеца на пазарите в Централна Европа, пък и част от Източна Европа. В Румъния и Сърбия да вземем за пример пазарът на ритейл паркове е много по-развит, където виждаме и комбинирани планове с молове или пък с аутлет центрове с дизайнерски марки. Успяхме преди 2 години да усетим тренда в тази пазарна ниша и да създадем първата си инвестиция.

От 2020 година ние сме притежатели на най-големия ритейл парк в България - " Джъмбо Плаза " на бул. " Ботевградско шосе " в София с 30 000 кв.м комерсиална повърхност. След придобиването добавихме над 6000 кв.м с нови наематели, посредством които подобрихме доста комерсиалния микс на парка в посока мода, услуги и хранене. Сред новите ни наематели са New Yorker, adidas outlet, Mania и най-големият в България магазин на марката Sinsay, както и търговци в бранша на услугите и дома. Предстои да открием аутлет на известната марка за мъжка мода " Теодор " и магазин от веригата English Home. Изградихме зона за услуги и по-малки наематели, в която към този момент оперират обект 1 minute, аптека " Стелла ", зоомагазин Maxi pet, магазин за матраци Ted. Предстои да отворят през ноември обект на ядки " Ройс ", оптика " Джой оптик " и други В най-скоро време на територията на парка ще има и открита зона за хранене с шест стрийт фуд оператора, които ще оферират разнородни кухни.

Всъщност с тези ни стъпки към обогатяване на микса в ритейл парка се стремим да предложим оптимално многообразие на нашите гости, които идват освен от София, а и от Северна България, както и за директния трафик от чужденци, които минават по автомагистрала " Хемус " и по Северната дъга на Околовръстното шосе. Към сегашния миг посещаемостта на парка е към 5.8 млн. души годишно, което ни вдъхва оптимизъм за развиване и в бъдеще.
Реклама
" Ритейл парк Ямбол " е работещ от към този момент две години и се наложи като водещ в града и района. Съвсем скоро към нас ще се причисли и нова интернационална верига, която в този момент навлиза в България и ще открие в Ямбол един от първите си обекти. В допълнение, успяхме да притеглим и интернационален оператор за бързо хранене, който ще се обитава в обект от вида " драйв тру ", като планираме да отвори порти напролет на идната година. С тези нови попълнения считаме, че ще обхванем желанията и потребностите на нашите гости и паркът ще стане още по-атрактивен.
До началото на 2023 година би трябвало да отвори порти най-новият изграждан от вас комплекс - " Ритейл парк Хасково ", разкажете повече за него?
- Всъщност планираме да открием " Ритейл парк Хасково " още през декември 2022, като ни лиши единствено осем месеца да го изградим. Това е дълго чакан план в Хасково, който ще даде опция на доста вериги да бъдат показани в града. Сред нашите наематели са Sinsay и Cropp, New Yorker, Pepco, KiK, CCC, dm, Sportdepot, както и аптека Subra, оптика Joy и застрахователният брокер SDI. Много от тези марки за първи път ще стъпят на локалния пазар в Хасково и ние не се съмняваме в триумфа им. Заедно със прилежащите на " Ритейл парк Хасково " търговски обекти обособяваме най-голямата за града комерсиална зона с над 14 500 кв.м комерсиална повърхност и 450 паркоместа, което считаме, че е комфортна идея и доста значима облага за хасковлии. Наскоро директно до бъдещите търговски обекти и като естествена част от комерсиалната зона отвори за клиенти вторият магазин на немската верига " Лидл " в гр. Хасково. Посещаемостта е забележителна, което ни дава убеденост, че ще осъществяваме следващата сполучлива инвестиция.
С какви резултати ще завършите 2022 година? Успяхте ли да постигнете задачите си в изискванията на икономическа рецесия и растяща инфлация през тази година, в допълнение към следствията от пандемичната рецесия?
- От целия сегмент на търговски площи ритейл парковете бяха най-слабо наранени от пандемията. Както знаете, рестриктивните мерки за обекти от вида " огромни кутии " бяха въвеждани много по-рядко и позволяваха работа на обектите, въпреки и с условия. Освен това може би отвореният паркинг и обособените входове за всеки обект даваха на посетителите повече успокоение, че са защитени.

Не мога да изтъквам точна рентабилност, само че сигурно резултатите ни за 2022 ще са по-добри от 2021 година, като някои от наемателите бележат рекордни обороти в съпоставяне със същите месеци за последните пет години. Това, от една страна, се дължи на положителния мениджмънт на сътрудниците ни - комерсиалните вериги, справящи се с актуалните рецесии, само че, въпреки това, главен приоритет за нас е да изпълняваме проектите си за развиване на комерсиалните си комплекси, с което считаме, че сътворяваме все по-добра среда за бизнес. Това значително се удостоверява от резултатите на сътрудниците ни. В този смисъл, без значение от поредицата от рецесии ние съумяваме да осъществим задачите си.
Реклама Какво включва и на каква стойност е капиталовата стратегия на компанията за идната година? Къде планирате нови ритейл паркове? Какво ново ще предложите в модела на развиване на търговски комплекси?
- С наслаждение бих желал да споделя, че напълно скоро придобихме огромно портфолио от активи, което напълно кореспондира на капиталовите ни проекти. Портфолиото се състои от четири масива парцели, като един от тях е работещ търговски парк в Пловдив, някогашният магазин на " Парктикер " на бул. " България ". Планираме през 2023 година да го реновираме напълно и да прибавим към 2000 кв.м комерсиална повърхност с наематели, които са нови за гр. Пловдив търговски марки. Останалите два актива са ситуирани на и наоколо до автомагистрала " Тракия " - единият до София, на пробива към с. Лозен, другият до Пловдив, в индустриална зона " Марица ". Най-атрактивният и важен за нас парцел е ситуиран в съседство до съществуващия ритейл парк " Джъмбо Плаза ".

Върху този парцел планираме през 2023 да стартираме построяването на уголемение на " Джъмбо Плаза ". От наша страна оценяваме високо капацитета в България да се построи актуален ритейл парк с районно значение - значително каквито можем да забележим в Западна Европа. Допълнителна препоръка за проектите си получаваме от редица евентуалните сътрудници наематели, които имат мощен интерес да развиват комерсиалната си активност в тази локация. Планираме да изградим към 55 000 кв.м комерсиална повърхност в допълнение към съществуващата повърхност, като ще се придържаме напълно към формата ритейл парк. С разширението ще обогатим предлагането с марки, които към момента не са показани при нас, както и ще предложим опция за целодневно преживяване на посетителите с повече заведения за хранене, кафенета, зони за развлечение и отдих. В новите площи ще продължим да отделяме пространство за аутлет търговия, като упоритостите ни са да създадем аулет център с известни международни и български марки, каквито понастоящем българският консуматор може да посети единствено в чужбина.

Независимо от описаните съответни планове развиването и оперирането на нови ритейл паркове продължава да бъде главен приоритет на " Тринити Кепитъл " АД. В този смисъл и през 2023 планираме да продължим изследването на нови благоприятни условия за развиване на бизнеса си - създаване на нови паркове или пък покупка на функциониращи такива.
Готова ли е " Тринити Кепитъл " да отговори на новите световни условия за екологични, енергоспестяващи здания? Какви промени в бизнеса ще извършите за " зеления преход "?
- Работим интензивно в тази посока - обезпечаване на зелена сила за нашите паркове е един от основите ни цели за 2023. От една страна, това ще докара до оптимизация за нашия бизнес, от друга, ще дадем своя принос за запазване на околната среда. Отчитаме, че множеството капиталови планове за retail паркове подценяват доста озеленяването и постигането на хармонична градска среда - на тази тематика също отделяме все по-значимо място в новите си планове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР