ВизиткаРадослав Радев е управител на Райхле и Де-Масари България пръдакшън

...
ВизиткаРадослав Радев е управител на Райхле и Де-Масари България пръдакшън
Коментари Харесай

Радослав Радев: Производството ни на оптични кабели расте заради търсенето от телекомите

ВизиткаРадослав Радев е шеф на " Райхле и Де-Масари България пръдакшън " (R&M) от април 2014 година Завършил е Икономическия университет във Варна. Преди да поеме актуалната си позиция, е бил районен действен шеф за Югоизточна Европа в немската компания Dorma, където е отговарял за бизнеса в девет страни. Заемал е и разнообразни мениджърски позиции (мениджър закупуване, шеф бизнес юнит) в производителя на електроуреди за дома " Теси ". " Райхле и Де-масари България пръдакшън " е част от швейцарската група Reichle & De-Massari. Българската компания работи от края на 2011 година и създава оптични кабели и пасивни съставни елементи за създаване на информационни мрежи. За 2020 година регистрира близо 45 млн. лева оборот. Заетите към октомври 2021 година са 382 души.
През2020 г.отчетохте11% растеж на оборота. Откъде пристигна той, отрази ли ви се по някакъв метод коронавирус рецесията?
- Всъщност и за нас беше изненада. Целият свят беше стъписан и се спекулираше много с възможните резултати. При нас имаше прочут спад през второто тримесечие на 2020 година, само че за благополучие оттова насетне най-малко за R&M бизнесът беше непрестанен напредък. Трендът продължи и през предходната година. Най-интересното беше, че при локдауните в огромна част от Европа бизнес сегментът и продуктите, които R&M създава (кабелни системи за транспорт на данни - бел. ред.), бяха оповестени за такива с национално значение, защото от тях зависи стабилността на осведомителните мрежи. Голяма част от обществените мрежи се претрупаха поради хоум офиса и заради това ние не бяхме пострадали - освен българският цех, а групата като цяло. В началото на пандемията наложи ли ви се прекъсване на завода тук, да вземем за пример поради отсрочени поръчки от клиенти? - По-скоро заради огромната неустановеност много планове бяха замразени в целия свят, тъй като вложителите не знаеха какво ще се случи. Но, както споделих, това имаше много временен резултат. Едно от огромните ни достижения тук беше, че не спряхме даже за ден. Всъщност спряхме за два дни, с цел да подготвим цялата постройка и инфраструктурата от позиция на подсигуряване на сигурността на чиновниците. Минахме през много сложен интервал - взехме решение да разделим екипите на две, с два часа период сред тях, с цел да нямат физически контакт един с различен, тъй че, в случай че стане нещо с единия екип, другият да не бъде обиден. Не минахме през някакви съществени катаклизми с хората, само че други фабрики по света бяха затворени за може би близо месец. Успяхме да се опазим, да не приказвам, че въведохме драконовски ограничения, тествахме целия екип през седмица. И в този момент продължаваме от време на време да прилагаме някои от тези ограничения и да вършим проби. Но виждаме, че от ден на ден хора започнаха да се имунизират. От какви клиенти и пазари пристигна растежът ви по-късно и какви са прогнозите ви за тази година? Реклама
- Клиентите ни са компании в телеком бранша, добре познати световни оператори на обществени и частни информационни мрежи и центрове за бази данни. И сега Европа пораства с темпове, доста надвишаващи прогнозите ни. Функционират много държавни стратегии, ориентирани към развиване на цифровизацията. Оптиката до дома към този момент е базова потребност, сходно на тока и водата.

Ние, заводът в България, работим като вътрешен снабдител на групата R&M и зареждаме главно комерсиалните ни сдружения в Европа и по-малко Близкия изток и Америка. 2021 година може би ще приключим с 16-17% над това, което планирахме като доходи.
Фотограф: Надежда Чипева
Защо решихте да инвестирате в нова линия в завода и какви артикули се създават на нея?
- Идеята за инвестицията в новата линия потегли около един план за Съединени американски щати за характерен вид фиброоптични кабели. Те са нов за нас артикул, само че ние взехме решение по този начин да приспособяваме линията, че да е подобаваща за произвеждане и на общоприетите артикули. Това се оказа много далновидно решение, тъй като на процедура се оказахме готови тъкмо за този непредвиден скок в търсенето. Инвестицията в линията беше към 500 хиляди лева А около новата линия увеличихте ли и личния състав? Реклама - Всъщност, до момента в който цялата страната се тресеше и говореше за безработица, ние не сме спирали да наемаме хора. За тези две години сме пораснали със 100 души. Ръстът е освен от производството, несъмнено, там е главната част, само че в България централата стартира да реалокира от ден на ден функционалности, осигуряващи бизнес услуги с световно покритие - IT, SAP поддръжка, маркетинг, имаме и финанси. Откога оферирате бизнес услуги? - Това стартира преди няколко години, само че беше единствено IT поддръжка, до момента в който в този момент последната година и половина - две много по-интензивно се случва процесът. Сградата, в която сме сега, доста ни отесня и се постанова да преместим всички тези функционалности. От януари на процедура те излизат на втора локация, към този момент имаме много огромно пространство чартърен в " Кепитъл форт ". В момента в бизнес услугите са 19 души, като това, което планираме и от позиция на офис пространството, е екипът доста да нарасне. Всички употребяват британски, само че за някои от тях желаеме и немски. Как намирате хора за производството, като се има поради дефицитът на работна ръка? Имате ли някаква процедура или стратегия за дуално образование?
- Подкрепяме дуалното образование. Всъщност ние се включихме като една от първите компании в пилотния план по програмата " Домино ", която е финансирана в границите на българско-швейцарската стратегия за съдействие. Участваме към този момент четвърта година, като одобряваме всяка година клас от 6-8 възпитаници от професионалната гимназия по механоелектротехника " Н. Й. Вапцаров " да се образоват при нас. Другото, което инициирахме като вътрешна стратегия, е нашата Инженерна академия, тъй като през годините имахме компликации да намираме инженери, които да дават отговор на нашите условия като подготовка. Именно по тази причина взехме решение да създадем тази стратегия, която е ориентирана към студенти, които са приключили най-малко трета година инженерна компетентност или са преди малко дипломирани инженери. Те прекарват една цялостна година при нас и всеки три месеца минават обособен модул в компанията, т.е. през друг отдел, срещат се с активността, работят по съответен план благодарение на ментори, а след всеки модул показват работата си по него. Ние следим през цялата година по какъв начин се развиват уменията им, тяхната мотивация и ангажираност и в края на този едногодишен интервал на най-доказалите се предлагаме работно място. Благодарение на тази академия на процедура последните три години съвсем не търсим външни инженери.
Фотограф: Надежда Чипева
Какъв е делът на инженерите при вас и с какво се занимават?
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Медийна сергия 3 Компании 1 Политика 2 Компании 3 Медийна сергия 1 Компании 2 Медийна сергия 3 Енергетика Реклама - Много са, към 10%, тъй като ние в България упражняваме и така наречен оперативна поддръжка на други местоположения. За тези 10 години в действителност се утвърдихме като способен център в развиването на технологиите за произвеждане на оптични кабели и огромна част от другите фабрики в групата употребяват ноу-хау от нас. Имаме две категории инженери. Едните са в развойния ни център, който се занимава с проектирането и създаването на нови артикули и развиване на цялостни продуктови решения. Дори идната година в тази постройка следва да изградим и изпитателна лаборатория, което е обвързвано с много сериозен трансфер на нау-хау от централата към България. Другата група инженери са тези, които се занимават с индустриализацията, въвеждането на новите артикули в произвеждане освен в България, само че и в други фабрики на групата. И при двете категории инженери способният център е в България. Доколко вашето произвеждане може да бъде автоматизирано и цифровизирано, стои ли това като наклонност? - Няма по какъв начин да не стои. Самите интервенции изискват много ръчна интервенция. Но поради конюнктурата на пазара - дефицитът на работна ръка, непрестанно растящия разход за труд, ние нямаме различен път, с изключение на да търсим способи за автоматизация на някои основни процеси, тъй че да сме по-малко подвластни от ръчния труд. И в света няма бизнес, който да разчита на ръчен труд и да чака някакъв разцвет в бъдеще. Как се усетиха при вас проблемите с нарушените вериги на доставки? - Това за мен е един от най-неочакваните и шокиращи резултати от коронавирус рецесията - не толкоз краткосрочният спад в търсенето, а това, което се случи с веригите на доставки. R&M има много диверсифицирана верига от снабдители, от години работим в посока развиване на местна мрежа в България и Източна Европа, само че към момента имаме огромен набор от снабдители в Китай и Далечния изток. За благополучие това, което се случи, при нас не докара до сериозни прекъсвания на производството или закъснения на планове. Но пък периодите на доставки много се усилиха. Ние още през цялото време предходната година въведохме много прецизен мониторинг на всички снабдители, направихме и разбор на риска и вследствие на това вдигнахме складовите наличия на основни съставни елементи, тъй че да минимизираме възможни опасности. Как ви се отразява повишаването на суровините, успявате ли да го прехвърлите към клиентите или е за сметка на маржа ви? - Проблемът, който срещаме сега, с изключение на с ескалиращите цени на самите първични материали е повишаването на превоза. На процедура години наред въздушният превоз на пратка от Китай беше към 2 $ на кг, сега е 8 $. Освен това няма потенциал, тъй като няма пътникопоток от Европа към Азия и надлежно няма противоположен въздушен трафик. Същата е обстановката и при морския превоз. Само за образец, от 4 хиляди $ за един резервоар сега гоним 15 хиляди $. Но и самите първични материали - и метали, и пластмаси, нарастнаха много осезаемо на световно равнище. В същото време пазарът е неподвижен и не може, когато доставчикът ти вдигне цената, праволинейдо да я прехвърлиш върху клиента. Факт е, че се опитваме, само че идва и за сметка на маржовете. За благополучие тук, в България, през последните две години постигнахме много огромни оптимизации на себестойността и това ни оказа помощ да абсорбираме основна част от повишаването на материалите. Но се опитваме да го разпределим по цялата верига на доставките. Имате ли някакви проекти за последващи вложения или планове? Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
- Това, което ни следва тази година, тъй като актуалната инфраструктура към този момент безспорно ни отесня, са някои реконструкции на постройката, тъй че оптимално да оползотворим площта за произвеждане след изнасянето на бизнес функционалностите. Започнахме обаче към този момент полемики и за по-мащабно разширение и строителство на нова постройка. Всичко зависи от това доколко компанията ще успее да наложи една нова продуктова категория на пазара, това са съставни елементи за създаване на 5G мрежите, които са обемни като габарити и изискват много огромни площи. Голяма част от тези артикули се създават и от локалния развоен център. През тази година година следва пилотно да бъдат пуснати на пазара и оттова насетне към този момент ще забележим по какъв метод пазарът ще ги одобри, ще успеем ли да развием тази категория. От това зависят и проектите ни за развиване на завода в България.

Интервюто взе Иглика Филипова
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР