ВизиткаКонстантин Константинов е магистър електроинженер от Техническия университет в София

...
Коментари Харесай

Константин Константинов: С пазарните обединения енергията ще може да се търгува във всички посоки

ВизиткаКонстантин Константинов е магистър електроинженер от Техническия университет в София и магистър по осведомителни системи от СУ " Св. Климент Охридски ". Кариерата му в енергийния бранш стартира в " Електроразпределение Столично ", където в интервала 2003 - 2005 година работи като експерт по географски осведомителни системи. От 2005 до 2013 година е член на управителния съвет и заместител изпълнителен шеф на " Енемона ютилитис ". След това е шеф " Търговия с електрическа сила " в НЕК. Изпълнителен шеф на " Българска самостоятелна енергийна борса " е от нейното основаване през януари 2014 година
Г-н Константинов, по какъв начин се промени и разви Българската самостоятелна енергийна борса през последните години? На повърхността виждаме увеличени търгувани размери, нови платформи и участници, само че и някои проблеми.

Мисля, че екипът на IBEX в тандем с нашите търговски участници настойчиво следваме проекта и реализираме задачите, които сме маркирали още при основаването на енергийната борса през 2014 година

Що се отнася до проблемите, още веднъж дружно бързо ги решаваме и актуализираме борсовите правила, тъй че да не се повтарят в бъдеще. По този метод борсата извършва основните си задания - сигурност, бистрота и анонимност.

Миналата година несъмнено беше забавна. Ние обаче за разлика от множеството бизнеси не изпитахме никакви отрицателни резултати. Но ковид-19 се отрази доста мощно на цените на електрическата сила, която се търгува на борсата, като стойностите се намалиха на половина в първите месеци на пандемията.

Друг забавен резултат е, че несигурността на цените и изобщо на целия пазар сведе до най-малко покупко-продажбите на платформата за двустранни контракти (т.нар. дълготрайни контракти за доставка по закрепена цена - бел. авт.), а по някои от към този момент подписаните такива покупко-продажби даже имаше преустановяване на доставките. Повечето участници концентрираха своята активност върху спот пазарите и по-специално на борсов сегмент " Ден напред ". Търгуваните размери там нарастват с много съществени темпове и на моменти доближават 60 - 65% от общата консумация на електрическа сила в България. През 2019 година, тъкмо преди коронавирус рецесията, имаше едни презентации за развиването на пазара, в които се говореше за цел търгуваните размери електрическа енергия на пазара " Ден напред " да доближат 20 - 25% от общата консумация...
Капитал Energy
- Да, равнища от 50% тогава виждахме единствено при добре развитите пазари в Западна Европа. А в този момент по този индикатор даже задминахме множеството страни. Което не е неприятно, тъй като механизмът на работа на " Ден напред " е напълно въз основата на тръжни сесии, а това отстрани опцията за каквито и да било операции и предварителни сделки сред комерсиалните участници.

Това от своя страна подтиква и развиването на търговията в сегмента " В рамките на деня ", защото търговците имат по-голяма нужда да балансират позициите си в действително време.

И като прибавим към всичко това режима на пазарно обединяване с обезпечен трансграничен потенциал в размер на повече от 1000 MW за всеки час, в който работим с Румъния за пазар " В рамките на деня ", на практика там имаме достъп до офертите в цяла Европа. Затова чести покупко-продажби към този момент са сред български участници и такива от Дания, Норвегия или Испания. Може ли да обясните по какъв начин тъкмо се случват тези покупко-продажби?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР