Визитка: Проф. д-р Красимир Антонов, дмн, е ръководител на отделение

...
Визитка: Проф. д-р Красимир Антонов, дмн, е ръководител на отделение
Коментари Харесай

Проф. д-р Красимир Антонов, дмн: Очакваме скрининг за хепатит С на всички хора на възраст над 40 години

Визитка: Проф. доктор Красимир Антонов, дмн, е началник на поделение " Диагностика, лекуване и следене на заболели с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация " към Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ " Св. Иван Рилски ", София. Придобива специалностите " Вътрешни заболявания " и " Гастроентерология и диететика " през 1995 година и 2000 година През 2000 година пази дисертация на тематика " Хроничен делта хепатит " и придобива просветителна и научна степен лекар. Защитена дисертация " Хронична HCV зараза - характерност и особености на лекуването " за лекар на медицинските науки през 2010 година Председател е на Българското сдружение по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография; член на Европейската асоциация за проучване на черния дроб (EASL), с интернационална специализация в Institute of Liver study. King`s college - London. Какво се случи след приемането на Националния антихепатитен проект?
- През последната година след приемането на проекта бяха положени съществени старания за смяна на нормативната уредба, която трябваше да се промени според проекта. Това касае главно разпоредба №8 за скрининговите прегледи, както и наредбата за метода на съобщаване на случаите с вирусни хепатити. Допълнително бяха прегледани и въпросите с профилактичните прегледи при бременни дами, където желанието беше да се вкара тест за хепатит С измежду бременни дами. Беше сложено и началото на възможна смяна в Закона за здравето, която да обхване здравно неосигурените лица. По този метод и ще можем да обхванем всички групи от популацията, инфектирани с хепатит В и С. Беше готова смяна в наредбата, само че за жалост при първата версия, оповестена за публично разискване, липсваше особено нашето условие за народен скрининг на популацията от 40- до 65-годишна възраст за хепатит В и С.
Защо е належащо той да се организира?
- В България имаме пациенти със болести, които подготвят към инфекции с хепатит С - хора на хемодиализа, пациенти с кръвни болести, с онкологични положения, пациенти, претърпели хирургични интервенции и кръвопреливания. Рисковите групи от вида на хора, употребяващи венозни опиати, които са на метадонови стратегии, също са добре обхванати, само че пък въобще не са останалите жители, които не са в рисковите групи, само че при които имаме подозрения за съществуването на хепатит С заради това, че до 1989 година съществуването на този вирус изобщо не е бил проверявано, а популацията отвън рисковите групи по принцип не е било обхванато от каквато и да е стратегия за скрининг. От проучвания, които бяха направени в Старозагорска област, знаем, че честотата на инфекцията на хепатит С е някъде към 0.9%. Това не може да се каже за цялата страна и по тази причина заради забележителното понижение на броя на пациентите, които се диагностицират, така наречен здрави пациенти, които имат зараза, само че се усещат здрави и не знаят за нея, се оказва доста огромен проблем, тъй като в случай че ние не изследваме популацията, в никакъв случай няма да достигнем до тези наши съграждани, които са инфектирани, само че нямат недоволства. Затова в националната стратегия беше залегнал националният скрининг, на който ние доста разчитаме. По принцип пандемията с COVID-19 се отрази по този начин, че огромна част от популацията по една или друга причина не желаеше да влиза в лечебни заведения и надлежно и в лаборатории. Това също затрудни скрининга освен на рисковите групи, само че и на цялото население. Броят искащи да се изследват за хепатит В и С за жалост внезапно понижа, което е изцяло обяснимо. Сега отчитаме, че броят на лекуваните пациенти, вместо да се усилва внезапно, понижава, при изискване че ние имаме да изпълняваме указаните от Световната здравна организация до 2030 година 90% диагностицирани от хората с хепатит В и С и 80% от тях лекувани. За България това значи средногодишно 5000 диагностицирани и лекувани пациенти. Максималният брой, който достигнахме, беше 1500, като през последните две години пациентите спаднаха на 700 и след това 500. Драматично върви надолу и по тази причина за нас националната скринингова стратегия е от основно значение.
Реклама А тя попада ли в плана за наредбата?
- Тя фигурираше в предходната разпоредба, само че не знам за какво във разновидността, който беше оповестен на уеб страницата на министерството за публично разискване, нашите оферти за националния скрининг бяха отстранени. Ние написахме, естествено, несъгласие до професор Асена Сербезова, надяваме се, че тя ще го вземе под внимание, тъй като ние не можем да оставим хората, изключително тези в преклонна възраст, където има опция да са инфектирани, тъй като честотата на тези инфекции с възрастта става по-голяма. Изследвайки възрастното население над 40 години за хепатит В и С, ние правим профилактика и за развиване на чернодробни премеждия като цироза и рак на черния дроб в следствие от вирусните хепатити.
Какви други разминавания има, на които бихте обърнали внимание, с изключение на за скрининга?
- Става въпрос за лишените от независимост, които бяха изследвани и измежду тях се откри много висока периодичност на хепатит С, само че следва да се промени нормативната уредба. Направена е стратегия, съгласувана с министерствата на опазването на здравето и на правораздаването, която ясно да демонстрира какви проучвания могат да се правят от лекарите, отговарящи за съответните места за лишени от независимост, имам поради пандизите. След като се откри съответната зараза, тези хора би трябвало да бъдат придвижени по веригата към профилираните центрове. Това, което мога да кажа, е, че примерно проучването в Централния софийски затвор сподели 22% периодичност на инфекции с хепатит С при 0.9% за Старозагорския район. Предложихме за лекуване тази група хора. Тогава породиха проблеми, свързани с достъп до самата терапия. Изискванията, които в този момент съществуват, не разрешават тези жители да бъдат лекувани като всички останали. Радостно е, че има схващане и въпросът за тяхното лекуване стартира да изчезва от полемиките. Всички български жители би трябвало да са изследвани и в случай че са инфектирани - да бъдат лекувани. Ако нямаме едно всеобщо изпитание, няма по какъв начин да придвижим тази стратегия към по-реални резултати.
Около COVID-19 ние се обзаведохме с войска от PCR лаборатории, които могат умерено да вършат проучвания за хепатит?
- Точно по този начин и ние особено предложихме в модула на програмата за предварителна защита и лекуване на вирусни хепатити РЗИ-тата да имат бюджет и опция да изследват хепатит В и С, централната референтна лаборатория да удостоверява резултата и едвам тогава пациентите да отидат в лечебното заведение, с цел да не се дублират тестванията, които са скъпи. Общо взето, здравно обезпечените пациенти се насочват към съответните здравни заведения, само че тези, които не са здравно обезпечени и имат остри хепатити, които са в рискови групи, би трябвало да бъдат поемани от РЗИ-тата гратис. Така сме го регламентирали. Имаме опция за проучване както на здравно обезпечени, по този начин и на неосигурени, което съгласно мен е достижение. Много е значимо това, което ние се опитваме да създадем, и знам, че се работи по този план - да имаме централна електронна регистрация на този вид пациенти.
Как се отрази пандемията върху диагностиката и лекуването на вашите пациенти, забави ли се, върнаха ли се към клиниките?
- Това, което виждам в този момент, е, че лечебните заведения безусловно са залети от пациенти. Тези, които са отлагали прегледи по време на пандемията, в този момент се появиха и сега сме претрупани. Притеснителното е, че както чакахме, някои от тях са с много напреднала патология, не приказвам единствено за хепатита, само че и за неопластични болести, заболявания на дебелите вътрешности като улцерозен колит и останалата тежка патология. Този постковид синдром се очакваше и той е реалност.
Реклама А можем ли да приказваме за постковид синдром в гастроентерологията?
- Непрекъснато следим отражението на вируса. Някои пациенти с подлежащи чернодробни болести след прекарването на Коронавирус се върнаха при нас с огромна клиника, с тежка чернодробна болест. При пациенти, на които бяхме предписали авансово имунизации, не следим някакво внезапно утежняване на обстановката. Досега не сме изгубили пациенти, които се лекуват при нас.

Това, което сега ни залива, са пациенти, които след прекаран Коронавирус не престават да имат високи чернодробни индикатори. И тук към този момент виждаме смесването на спомагателни фактори като това, че огромна част от нашите съграждани са посягали към чашката, повишили са своята телесна маса, безусловно са се обездвижили, а оттова в допълнение се е появило омазняване на черния дроб. Отключиха се и диабетни положения, а когато диабетът не е добре обезщетен, това надлежно се отразява на черния дроб. Забелязваме утежняване и при чревните болести. Но като цяло нашата клиника не видя тежки затруднения при нашите пациенти.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР