Визитата на Нанси Пелоси в Тайван прекомерно покачи градуса на

...
Визитата на Нанси Пелоси в Тайван прекомерно покачи градуса на
Коментари Харесай

Руски медии за визитата на Пелоси: Светът замря на прага на ядрена война - и въздъхна с облекчение

Визитата на Нанси Пелоси в Тайван прекалено повиши градуса на напрежението сред Китай и Съединени американски щати - Вашингтон и Пекин съпровождат размяната на остри изказвания с огромни маневри на военна техника в района. Това написа " Росийская газета " в коментар за визитата на острова, което стартира през вчерашния ден председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес.

На пръв взор опцията за боен конфликт сред двете нуклеарни сили поради визитата наподобява неуместна. Според множеството специалисти и двете страни по-скоро демонстрират мускули и нямат действителни проекти за потребление на мощ. Но даже да е по този начин, скупчването на доста военна техника в нараснала подготвеност несъмнено покачва рисковете от непредумишлен конфликт, декларира всекидневникът.

Китай въпреки всичко разреши самолетът на Пелоси да кацне в Тайпе и някои може да видят в това победа на Съединени американски щати. Всъщност военната въздържаност на Китай наподобява демонстрация на благоразумие, каквото не доближава на Щатите. А най-много не трябва да се мисли, че този неприятелски жест ще мине без реакция. Китайското управление ще го запомни и сигурно ще отвърне, предизвестява московският официоз.

Наивно е да се разчита, че Китай ще остави визитата на Пелоси без отговор. Още от 1 август той замрази вноса на храни, създавани от над 180 островни компании, показва " Известия ".

Източници на тайвански медии позволяват, че Пекин обмисля и ограничавания върху вноса на промишлени артикули, в случай че връзките сред двата бряга на Тайванския пролив продължат да се утежняват, се споделя в материала.

Няма да има никаква война или боен спор - единствено военна проява с доста изтребители, навлизащи в тайванската зона на противовъздушна защита или военни учения в крайбрежните региони, предвижда пред вестника тайванският ориенталист Артър Дийн. Ако Пекин реагира прекалено, това може да сътвори нови проблеми за идния наесен конгрес на китайската компартия и да изостри връзките на страната с всички западни страни, а Китай, в противен случай, се стреми да ги усъвършенства, изяснява той.

Под претекст огромни маневри в акваториите към Тайван Пекин може да наложи цялостна морска и въздушна обсада на острова, цитира " Взгляд " мнение на военния аналитик Алексей Леонков, приказвал пред РИА Новости.

" От този миг военната машина (на Китай), взела на прицел Тайван, ще се приготвя праволинейно (за действия). Силова акция срешу острова може да има още тази година ", допуска американистът Борис Межуев.

Според наблюдаващи Китай близо 10 пъти превъзхожда Тайван по главните типове въоръжения, само че за Пекин в този момент не е комфортно да стартира военна акция против острова. От една страна, поради неприятното време, от друга - тъй като сходни интервенции по принцип се приготвят с месеци, написа " Труд ".

" В момента Китай няма задоволително сили, с цел да нападне Тайван. Няма и задоволително десантни кораби. Затова опасности в този смисъл няма ", разяснява японският боен специалист Цунео Ватанабе.

" Пекин може краткотрайно да отзове посланика си (в САЩ) или да изпрати протестни ноти. Китайците ще водят още по-антиамериканска политика, може би даже ще поддържат още по-силно Северна Корея или Русия. Нещата надали ще стигнат до война. Това не е преференциално за никого ", споделя пред " Независимая газета " китаистът Александър Лукин.

" Нанси Пелоси дефинитивно обърна Китай с лице към Русия ", гласи заглавие от " Взгляд ". Заради утежняването на връзките сред Съединени американски щати и Китай Пекин отсега нататък няма да се вслушва в мнението на Америка във връзка Руската федерация, написа онлайн изданието.

Ако някой е очаквал Трета международна, кръвожадните му очаквания не се оправдаха. Светът замря на прага на нуклеарна война - и въздъхна с облекчение, заключава " Комсомолская истина ".

Източник: Българска телеграфна агенция

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР