Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова е провела в столицата

...
Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова е провела в столицата
Коментари Харесай

Ученици от Плевен участват във финалния етап от менторската програма „Младежите на България и Черна гора – мост за нови възможности“

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова е провела в столицата на Черна гора Подгорица среща с младежите, участващи във финалния стадий на Менторската стратегия „ Младежите на България и Черна гора – мост за нови благоприятни условия “. Инициативата е на Сдружение " Младежки гвардейски отряди ", Асоциация „ Докосни дъгата “, Посолството на Черна гора в Република България и е подкрепена от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова.



В Менторската стратегия, стартирала през декември 2023 година, се включват над 700 младежи. Те са провели полемики с някогашния краткотрайно ръководещ Посолството на Черна гора в Република България Йелена Филипович-Стоянов с акцент върху европейската интеграция, правата на индивида и другарските връзки сред България и Черна гора. Като заключителна част от плана най-хубавите 45 възпитаници, определени след конкурс за есе, са на посещаване в Черна гора в интервала 3-7 април за продан на културни практики и обичаи. Сред тях са възпитаници и от три плевенски учебни заведения - СУ „ Иван Вазов “, Профилираната гимназия с преподаване на непознати езици „ Димитър Димов “ и Спортно учебно заведение „ Георги Бенковски “.

По време на срещата полемика участниците в плана са срещнали Илияна Йотова с концепцията на Менторската стратегия и нейния финален стадий в Черна гора. Те са благодарили за оказаното подпомагане от Президентството на Република България, под чийто патронаж е Сдружение " Младежки гвардейски отряди ".

В първия ден от визитата си в Черна гора младите участници в Менторската стратегия са посетили Министерството на образованието, науката и иновациите; Скупщината – националния Парламент на страната, където са се срещнали с ръководителя на Комисията по обучение, просвета, просвета и спорт Никола Ровчанин; Министерството на външните работи, Университета на Черна гора.



В идващите дни момчетата и девойките ще проведат срещи с Драгослав Шчекич - заместник-министър ръководител и министър на младежта и спорта на Черна гора, Фатмир Джека - министър на правата на индивида и малцинствата, както и с футболната легенда Деян Савичевич, който оглавява Футболния съюз на Черна гора.



Участниците са подкрепени от Председателя на Административен съд – Пловдив Мариана Шотева, юриста по здравно право Владислав Божиков, заместник-председателя на Съвета на Директорите на „ Национална спортна база “ ЕАД и зам.- шеф на „ Специализирана болница за интензивно лекуване и хематологични болести “ Мартин Арсов и шефове на учебни заведения. Дейността се реализира със съдействието на дипломатическите задачи на Република България в Република Северна Македония, Република Косово, Република Албания и Черна гора и на шефа на Дирекция „ Ситуационен център “ към Министерство на външните работи Таня Димитрова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР