Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев, който е и председател на

...
Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев, който е и председател на
Коментари Харесай

Фурнаджиев: Краус е добро попълнение в ръководството на Левски, ще допринесе да се работи по-професионално

Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев, който е и ръководител на федерацията по биатлон, даде изявление за подкаста Блиц Live в Ларнака. Именно тук в 20 часа наше време започва приятелският мач сред националните тимове на Кипър и България.

Г-н Фурнаджиев, какво очаквате от другарската среща Кипър - България?

- Очаквам да видя добра игра от националния тим, оптимално разпределяне от момчетата на терена и победа. Винаги желаеме победа, когато играе националният тим, и почтено показване.

Старши-треньорът Кръстаич се отхвърли от псевдо звездите, които не способстваха с нищо за класиране на огромен конгрес и заложи на млади играчи. Споделяте ли смяната, която той прави?

- Абсолютни споделям методите и смяната, които направи Кръстаич. Трябва да се дава път на млади момчета. Вече имаме редица състезатели, които играят в нелоши тимове. Вижда се израстването както на обособени футболисти, по този начин и на тима като цяло.

Мисля, че сега има ред, дисциплинираност и добър колектив в националния тим. Очаквам този тим да върви единствено напред от тук нататък.

Има ли сили националният тим да се класира още веднъж за европейско или международно състезание?

- За да стигнем до подобен огромен конгрес, първо би трябвало да имаме футболисти, които да играят в влиятелни тимове, в които се работи на високо професионално равнище. Има няколко такива футболисти, които играят в прилични тимове в чужбина и мисля, че можем да се надяваме на класиране на европейско или международно състезание.

Какво е мнението Ви за обидите, които си разменят футболните хора у нас и декларациите, които като лавина засипват БФС?

- Нашите тимове и мениджъри би трябвало да се научат първо да погледнат себе си, а да не търсят виновността на друго място. И когато в клубовете това се случи и в тях стартира да се работи в действителност професионално и имаме детско-юношески школи, които да създават футболисти за първите тимове и се спре с всеобщото налагане на чужденци и се приключи практиката някои тимове да играят с по 9-10 чужденци и 1-2 българи, тогава нещата ще тръгнат нагоре. Но това зависи от притежателите на клубовете, които са обособени предприятия, и в тях решенията се взимат от техните ръководители.

В момента най-агресивната клубна офанзива към БФС е от Левски, които се оплакват най-много от съдиите. Какво се крие зад острите думи от " Герена " към футболната централа?

- Вижте, аз не желая да влизам в лични нападки. Клубовете би трябвало да търсят проблемите вътре в себе си. Хубаво е тимовете да погледнат техните си организации и когато вървят нагоре, демонстрират добра игра и побеждават, мисля че всичко ще е наред.

- В Надзорния съвет на Левски бе направена рокада и огромният левскар Антон Краус зае мястото на Константин Папазов. Смятате ли, че Краус ще помогне за възобновяване на положителния разговор сред " сините " и БФС?

- Антон Краус е име, което се е наложило в българските бизнес среди. Той несъмнено е човек с много положителни качества. Мисля, че Антон Краус може съществено да способства за това в Левски да се работи по-професионално и на едно обичайно равнище. Краус има опит в ръководенето на разнообразни бизнеси и България и мисля, че той е положително попълнение в управлението на Левски.

Готов ли е БФС да инициира срещи с футболните президенти, с цел да разискват обстановките, в това число и конфликтните, очи в очи, а не да си приказват през медиите?

- Футболният съюз постоянно е стоял с отворени порти към клубовете, тъй че който има предпочитание за диалог е добре пристигнал. На никого не е отхвърлен диалог. Това ще продължи и отсега нататък.

Още преди 2 години първо пред БЛИЦ разкрихте, че БФС има желание да вкара ВАР по родните игрища. Това се случи, само че отсъжданията с ВАР провокират доста остри мнения. Какви са персоналните Ви усещания от ВАР?

- Мисля, че ВАР способства съществено за издигане на равнището на съдийството в България, както това се случва и в целия свят. Дори и да има неточности от страна на съдиите, те не остават скрити за необятната публиката. Т.е. всичко на терена се вижда и не може да бъде прикрито. Преди въвеждането на ВАР нямаше такава бистрота каквато има сега. С всичките си плюсове и минути, ВАР има заслуга за повече бистрота във футбола ни.

Вие, с изключение на вицепрезидент на БФС, сте и ръководител на федерацията по биатлон. Какво успяхте да извършите през месеците, в които ръководите тази огромна федерация?

- За 4 месеца свършихме значителен размер от работа. Знаете, че поех федерацията по биатлон в извънредно тежък миг, когато в нея нямаше никакви средства и благоприятни условия за осъществяване на подготовка на националните гарнитури. Успяхме да си осигурим редица спонсори, които помогнаха за осъществяване на надпревари от страна на всички национални тимове по биатлон. Бе закупена екипировка и усъвършенствана доста материалната база. Наред с това асфалтирахме трасето на роубана над Банско и сега там има опция за осъществяване на естествени тренировки, каквато досега липсваше.

Ще имаме ли нови огромни първенци в биатлона сходно на гордостта ни в този спорт Екатерина Дафовска?

- Има всички предпоставки за това. Знаете, че предходната година Благой Тодоров стана европейски първенец за младежи и втори на международното състезание.

Тази година има триумф - Лора Христова завоюва бронзов орден в Германия.

-Силно се надявам, че още през идващите 2-3 години ще успеем да се поздравим с други съществени триумфи.
 Феновете на Левски провеждат шествие в Сандански
Феновете на Левски провеждат шествие в Сандански

За това оповестиха Националния клуб на последователи на Левски вчера
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР