Вицепрезидентът Камала Харис предупрежди, че правителството ще наруши личните свободи,

...
Вицепрезидентът Камала Харис предупрежди, че правителството ще наруши личните свободи,
Коментари Харесай

Камала Харис се застъпи за "личните решения" по въпроса за абортите

Вицепрезидентът Камала Харис предупрежди, че държавното управление ще наруши персоналните свободи, в случай че Върховният съд на Съединени американски щати анулира конституционната отбрана на правото на аборт, както се чака.

" В основата си това е въпрос за бъдещето ни като нация, за това дали живеем в страна, в която държавното управление може да се намесва в персоналните решения ", сподели Харис в четвъртък на среща по видеоконферентна връзка с абортисти и бранители на абортите. " Става дума за нашето бъдеще. "

Става въпрос за решение на Върховния съд, което ще анулира решението по делото " Роу против Уейд " - историческо решение от 1973 година, което пази абортите като конституционно право. По-рано този месец в медиите изтече чернова на решението на съда с 5-3 гласа, с което се анулира решението по делото " Роу против Уейд " и въпросът за абортите се оставя за решение от щатите. Очаква се решението да бъде публично оповестено в края на юни или началото на юли.

 

 

Виртуалната среща на вицепрезидента със бранителите на абортите се състоя в същия ден, в който законодателите в Оклахома одобриха законопроект, забраняващ абортите от момента на " оплождането " Губернаторът Кевин Стит дава обещание да подпише и вкара в действие всяко законодателство против абортите, което стигне до бюрото му, както направи, когато предишния месец утвърди законопроект, съгласно който спирането на бременност от абортисти се смята за закононарушение.

 

" Помислете за това за секунда, от момента на оплождането ", споделя Харис. " Това е възмутително и е единствено последният от поредицата крайни закони в цялата страна. " Тя добави, че сходни закони са предопределени да " санкционират и управляват дамите ".

Харис твърди, че решението на Върховния съд съставлява опасност за всички американци, а освен за дамите, защото първичното решение по делото " Роу против Уейд " се основава на заключението, че възбраната на абортите би нарушила правото на персонален живот.

" Правото на цялост на персоналния живот, което е в основата на Roу, е същото право на цялост на персоналния живот, което пази правото на потребление на контрацептиви и правото да сключиш брак с обичания човек, в това число с лице от същия пол ", сподели тя. " Премахването на Roу отваря вратата за ограничение на тези права. "

 

 

Това би било директно посягане върху главното право на самоопределяне, на живот и обич без интервенция от страна на държавното управление.

 

Друго знаково решение по дело за аборт - Planned Parenthood против Casey през 1992 година - обаче открива, че спирането на бременността е неповторим акт, за разлика от други права на персонален живот, защото е обвързвано с последствия за други хора, в това число за живота, който е пресечен. Решението по делото Casey, взето с 5-4 гласа, удостовери, че абортите са конституционно предпазени, само че отвори вратата за щатите да постановат ограничавания, стига те да не съставляват " несъразмерна тежест " за хората, които желаят да създадат аборт.

 

 

" Камала Харис просто повтори лъжата, че анулацията на Roe ще заплаши правото на контрацепция и брак ", сподели преподобният Франк Павоне, католически духовник и деятел против абортите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР