Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че познаването на българския език трябва

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че познаването на българския език трябва
Коментари Харесай

Вицепрезидентът каза кои само трябва да получават български паспорт

Вицепрезидентът Илияна Йотова счита, че познаването на българския език би трябвало да стане наложителен аршин за придобиване на българско поданство, оповестява Българска телеграфна агенция. Трябва да има ясни и точни критерии, с цел да няма подозрения, че се издават български паспорти на хора, които нямат нищо общо с нашата страна.

Крайно време е един от наложителните, в случай че не и първи аршин да бъде познаването на българския език, съобщи вицепрезидентът пред публицисти в Каварна.
Йотова добави,че познаването на езика в този момент не е наложително изискване и съгласно нея това е безусловно неприемливо. Всъщност, член 12 от Закона за българското поданство регламентира условие за притежаване на български език в множеството вероятни хипотези.
Вицепрезидентът сподели, че се надява Народното събрание да направи промени в Закона за българското поданство, Закона за българите в чужбина и Закона за престояване на чужденците в България, които са " кърпени " през годините и в тях има текстове, които си опонират.
" Цялото това законодателство има потребност да бъде огледано напълно не толкоз с цел да се улесни процедурата по придобиване на българско поданство, колкото тя да се направи по-прозрачна ", разясни Йотова и добави, че предлага помощта на президентската институция, когато се приготвят тези промени.
По думите й след признаването на българското малцинство в Албания, което е неоспорим триумф за България, са зачестили и молбите на албански жители за придобиване на българско поданство.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР