Вицепремиерът Томислав Дончев стартира съвместен проект със Световната банка, който

...
Вицепремиерът Томислав Дончев стартира съвместен проект със Световната банка, който
Коментари Харесай

Държавата ще съкрати значителни администрацията в следващите 2 години

Вицепремиерът Томислав Дончев започва взаимен план със Световната банка, който планува закриване на многочислените дирекции и отдели, занимаващи се с една и съща работа в разнообразни ведомства и териториални поделения, и основаване на централни звена за обслужване.

Става дума за обединение на службите по счетоводство, " ТРЗ ", " Личен състав " или " Кадри ", правните отдели, звената за IT в обособените структури, написа вестник " Сега ".

Иначе казано: страната редуцира съществено администрацията в идващите 2 години. Част от счетоводителите и чиновниците по ръководство на човешките запаси ще бъдат преквалифицирани и преместени на друга работа, тъй като дейностите им към този момент няма да се правят по места, а единствено от няколко структури в страната. Липсват обаче прогнози и точни планове какъв брой души ще обиден измененията и какви ще са икономиите на държавни средства.

Световната банка е консултант на държавното управление по осъществяване на тази промяна, като за услугите си ще получи 2.4 млн. лв. възнаграждения. А общо планът ще коства 5 млн. лв. , като финансирането е по европрограмата " Добро ръководство ", правоприемник на предната Оперативна програма " Административен потенциал ". Липсват обаче прогнози и точни планове какъв брой души ще обиден измененията и какви ще са икономиите на държавни средства.

" Въвеждаме правилото на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация. Сега всяко ведомство, даже и най-малкото, си има лични счетоводства, адвокати, експерти по ръководство на човешките запаси и други действия, които са еднотипни за всички администрации. Добрите практики оферират тези еднотипни действия да бъдат предоставени на центрове, разнообразни от самите администрации ", изясни Томислав Дончев.

До края на 2018 година в две пилотни министерства би трябвало да се вкара централизирано обслужване на човешките запаси и счетоводните каузи на всички техни подопечни организации и районни структури.

Припомняме, че неотдавна ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че 30% от служителите са непотребни .

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР