Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи по време на дискусия в МС,

...
Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи по време на дискусия в МС,
Коментари Харесай

Дончев: Който спира детето си от училище, да носи наказателна отговорност

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви по време на полемика в Министерски съвет, че би трябвало да има опция за смяна в Наказателен кодекс, с която родители, които съзнателно пречат на децата си да посещават учебно заведение, да носят наказателна отговорност. Той посочи още и нуждата от това да сигнализираме, в случай че забележим, че дете не посещава образователно заведение, а освен да се разчита на мобилизацията на страната по тематиката.

Идея: Обвързват приемане на спомагателни помощи с ходенето на децата в учебно заведение

В Министерския съвет се състоя съвещание на координационното звено по осъществяване на Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане в просветителната система и попречване на отпадането на деца и възпитаници в наложителна учебна възраст.

Близо 20% от ромските деца отпадат от учебно заведение

Дончев осведоми, че 206 378 са децата, които в никакъв случай не се посещавали или са отпаднали от просветителната система. За връщането на тези деца в системата са мобилизирани 11 632 души от разнообразни ведомства, разпределени в над 1000 екипа в страна. Те към този момент са подготвени и в този момент стартират работа съгласно компетенциите. Ще се употребяват положителни и санкционни способи, добави Дончев и даде образец, че където няма поддръжка от фамилията и няма предпочитание децата да се пращат на учебно заведение, ще има санкции и отнемане от обществени права, където казусът е от стопански или социално-битов темперамент ще се оказва помощ.
 
Как ще се ограничи отпадането на учениците от учебно заведение?

Вицепремиерът посочи и нуждата освен учениците да бъдат връщани в учебно заведение, само че и да могат да се задържат там.

Той уточни още, че ще се обръща особено внимание на учителите, които работят с деца с по-труден профил или са в такова учебно заведение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР