Вицепремиерът потвърди, че целта е до края на месеца да

...
Вицепремиерът потвърди, че целта е до края на месеца да
Коментари Харесай

Пеканов: Редовното правителство не е изпълнило проект за ТЕТРА системи в МВР

Вицепремиерът удостовери, че задачата е до края на месеца да бъде пуснато първото искане за разпределяне на средства от Брюксел
„ В края на месеца пускаме първото искане за заплащане по Плана за възобновяване “, това зави вицепремиерът Атанас Пеканов.

„ Като констатирахме и предходната седмицата в осъществяване са 21 от 22 плана. Редовното държавно управление не е изпълнило план за ТЕТРА системи в Министерство на вътрешните работи “, напомни той.

Той разкри и опит на държавното управление на Петков да пренасочи плана, което съгласно законодателството в Европейска комисия е неприемливо.

„ В последното си съвещание, те го разпореждат на „ Информационно обслужване ”, което Европейска комисия смята, че е неприемливо “, зави Пеканов.

Служебният вицепремиер напомни, че самият той е премахнал този план, тъй като е бил сложен за осъществяване и не го е присъединил в Плана за възобновяване, само че в следствие е бил подложен там от кабинета на Кирил Петков. Пеканов даже разговарял с Бойко Рашков и му обяснил, че механизмите са сложни за осъществяване. Самият Рашков се съгласил да не бъде включван.

„ Без значение от предисторията, виновното държание изисква значимите задължения, които сме поели пред европейските институции, да бъдат уважавани “, съобщи вицепремиерът.

„ България ще придвижи първото искане за заплащане по Плана за възобновяване в края на този месец “, безапелационен беше Пеканов.

По думите му задачата е средствата да дойдат тази есен, тъй като са заложени в актуализацията на бюджета направена през юни. Той увери, че и Министерство на вътрешните работи ще работи старателно публичната поръчка да докара до избирането на реализатор, като това ще стане при съблюдаване на всички европейски процедури.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев разясни, че се касае за план на рационализация на информационна система в Министерство на вътрешните работи.

„ Но за нас трябваше да обезпечи надеждна и сигурна връзка сред системата на Министерство на вътрешните работи и системата на Министерството на защитата. Така плануваната система по техническо естество обаче не дава отговор на актуалните характерности. Това е остаряла технология, която можеше да бъде избегната да бъде включена в Плана за възобновяване “, разяснява от своя страна той.

Проектът за Министерство на вътрешните работи е на стойност 124 млн.лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР