Вицепремиерът по икономическата и демографската политика и председател на Съвета

...
Вицепремиерът по икономическата и демографската политика и председател на Съвета
Коментари Харесай

Марияна Николова иска строги наказания за компютърни престъпления

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика и ръководител на Съвета по киберсигурност Марияна Николова сложи на разискване нуждата от завишаване на наказванията при компютърни закононарушения. Тя участва на работна среща в Министерския съвет, в която взеха присъединяване и министърът на правораздаването Данаил Кирилов, ръководителят на Държавната организация „ Електронно ръководство “ Атанас Темелков, представители на Министерство на вътрешните работи, Държавна организация „ Национална сигурност “, Национална следствена работа, съсловните организации на юристите, прокурорите и следователите.

"Бързият прогрес в областта на информационните и осведомителни технологии постанова наказванията да бъдат променени, с цел да са по-адекватни на изменящата се среда на киберсигурност ", акцентира Николова.

На срещата бе решено до края на месец октомври участниците да показват своите оферти.

Идеята на Николова за смяна на глава 9 а в Наказателния кодекс - "Компютърни закононарушения ". Компютърните закононарушения и информацията са релативно млади понятия. Историческият разбор демонстрира, че всяко ново развиване на компютърните технологии е било последвано от съответната акомодация на престъпността , като същото се отнася и до законодателните промени. За да отговори на провокациите, подбудени от новите типове незаконна активност, доста от страните в Европейския съюз преразглеждат своето наказателно законодателство от позиция да се предотвратят обвързваните с неналичието на такова компютърни закононарушения. Правните правила би трябвало да обзет новопоявилите се публични връзки. Така те се осъвременяват и са в крайник с правната реалност в страната.

До 2021 година киберпрестъпленията ще костват 6 трлн. $ съгласно изследване на Cybersecurity Ventures. В тази зашеметяваща сума влизат освен облагите на хакерите, само че и всички разноски, свързани с всяко настрана компютърно закононарушение.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР