Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров

...
Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров
Коментари Харесай

Вицепремиер на РСМ няма доверие на външния министър за отношенията с България

Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров разгласи, че няма доверие на външния министър на страната Буяр Османи по отношение на решаването на отворените въпроси с България, предава Българска национална телевизия.

Димитров се разделя с поста си в новия кабинет на Димитър Ковачевски, а Османи остава външен министър. Димитров показва, че самият той е бил спънка пред решаването " на разногласието " с България непременно, и то по неприятен метод за РСМ.

По думите му в Протокола 5+1, по който Скопие и София работят през последните няколко месеца, Скопие е постигнал единна позиция по отношение на българските претенции и е сложил едно свое - в Протокола на София да уточни, че ще утвърди началото на договаряния на югозападната ни съседка с Европейски Съюз.

Димитров пояснява като триумф обстоятелството, че в заключенията на Европейска комисия, потвърждаващи готовността на страната му да стартира договаряния с Европейски Съюз, на никое място не се загатва условието на България българите да бъдат записани в Конституцията на РСМ.

Димитров показва, че с настояванията си в 5+1 България се меси непосредствено във вътрешните работи на страната му и още веднъж акцентира, че езикът и идентичността са алените линии, по които РСМ няма да договаря.

От началото на договарянията България не е поставяла въпроса за езика и идентичността, нито ги оспорва, съгласявайки се с правото на самоопределяне на всички нации и правото им да приказват на формалния език съгласно конституцията си.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР