Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин оповести в официалния си Туитър

...
Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин оповести в официалния си Туитър
Коментари Харесай

Утре започват първите ракетни тестове на Восточний!

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин оповести в формалния си Туитър канал, че на следващия ден, на 19 януари, ракетата “Союз 2 ” ще бъде извадена от вагоните, в които се съхраняваше до момента, и ще стартират процедурите по нейното сглобяване и предполетни проби. В сряда напредъкът по работата ще бъде показан в ефир!

Напомням на читателите, че градежът на космодрума Восточний в Амурска област е най-приоритетният галактически план на Русия в днешно време. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики главният космодрум Байконур остана на територията на Казахстан. Фактът, че руснаците би трябвало да се преценяват с непозната страна за изстрелванията си, не се харесва на актуалните управляващи и Русия цели да построи колкото се допустимо по-бързо космодрум на личната си територия. Първото изстрелване трябваше да бъде извършено до края на 2015 година, само че беше отсрочено за пролетта на 2016 година.

Счита се, че ще бъде направено всичко допустимо, с цел да може първата ракета “Союз 2 ” да излети от новия космодрум в дните към 12 април – когато Русия празнува Деня на космонавтиката.

Първите пускове от Восточний ще са безпилотни. Но след 2023 година от Восточний ще би трябвало да стартират и пилотираните полети на новия транспортен съд, който Русия понастоящем създава. Независимо от слуховете, че неговото име ще бъде “Вектор ” или “Гагарин ”, Роскосмос оповести, че ще се споделя “Федерация ” (източник). Така се продължава политическата традиция – както корабът “Союз ” е кръстен на Съветския съюз, по този начин и “Федерация ” е кръстен на Руска федерация. Хората в обществените мрежи одобриха новото име извънредно сериозно – че е дълго, неблагозвучно и може елементарно да бъде кратко на “Фед ” или нещо такова.

Същевременно Роскосмос оповести (източник), че първите поданици на новия квартал “Звездно градче ” на град Циолковски към този момент са се заселили в два нови блока със 72 жилището. Строежът на други две здания ще приключи скоро. Ведомственият квартал, където ще живеят работещите по космодрума Восточний, разполага към този момент с ново шосе, градска автобусна линия, както и магазин за хранителни артикули. Все още продължава градежът на детската градина и административните здания.

Подготовката за формалното въвеждане на космодрума в употреба продължава по проект и стартът продължава да е плануван за април, независмо че свадите не стихват. Последните вести и в тази сфера не закъсняха – през днешния ден Интерфакс оповести, че основен инженер на космодрума е бил арестуван при приемането на рушвет.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР