Вицепремиерът Калина Константинова внесе за гласуване на заседанието на Министерския

...
Вицепремиерът Калина Константинова внесе за гласуване на заседанието на Министерския
Коментари Харесай

Нов план: Криза е над 500 чужденци на ден да търсят закрила

Вицепремиерът Калина Константинова внесе за гласоподаване на съвещанието на Министерския съвет изцяло освежен и доста подробен действен проект за краткотрайна протекция , оповестяват от пресцентъра на Министерски съвет.

В него се планува за спешна обстановка да се приема, " когато в границите на 24 часа повече от 500 чужденци, търсещи краткотрайна протекция, са минали държавната граница ". Разписан е и явен лист на заложените функционалности и задания, изискванията и реда за ресурсно обезпечаване на престоя в страната на чужденци, потърсили и получили краткотрайна протекция.

Планът разпростира разнообразни сюжети, при които определяща е степента на предвидимост и управляемост на рецесията . Като най-важна стъпка в основаването на Плана се счита включването на всички виновни локални, централни и интернационалните институции и ясното систематизиране на техните задания и задължения.

В новият проект са написани и точни указания и задания на българските институции. На Министерство на вътрешните работи е поверена задачата за разрастване и образуване на построяването на пунктове за първичен банкет (ППП), според приложение №5, в зоните на Граничен контролно-пропусквателен пункт, граничната зона или в места по преценка на щаба. " Министерството на вътрешните работи (МВР) обезпечава контрола и координацията на дейностите в ППП, построени на Граничен контролно-пропусквателен пункт или в гранични зони; дава налични материални активи, човешки запаси и провежда построяването на краткотрайните приемателни центрове (ВПЦ и директни (буферни) приемателни центрове (ТПЦ) за краткотрайно настаняване, и подкрепя ръководството им ", е записано още в документа.

Ролята на Министерството на туризма ще бъде да създава и управлява филантропичните стратегии и при нужда да настанява бежанци с краткотрайна протекция във ведомствени и други почивни бази и хотели.

Новият проект за краткотрайна протекция предлага при сходни рецесии да бъде създаван Национален действен щаб към Министерския съвет, който да реализира взаимоотношението с представителя на Върховния комисар на Организация на обединените нации за бежанците, Европейската комисия, Българския червен кръст, Международната организация по миграция, както и други български и интернационалните държавни и неправителствени организации.

По думите на Калина Константинова е станало ясно, че съществуващият проект за краткотрайна протекция е стар и неупотребим в сегашната обстановка . Тя акцентира, че макар компликациите, страната ни е предоставила 100% краткотрайна протекция на всеки, който я е потърсил.

В новия проект за краткотрайна протекция са написани всички сполучливи практики, процеси и стандарти, които създаде нашият екип през последните 5 месеца. Целта на този документ е да послужи на всички институции, които ще поемат отговорността оттук нататък за хората с краткотрайна протекция ", разяснява през днешния ден пред членовете на Министерския съвет Калина Константинова.

Пълното наличие на новия проект за краткотрайна протекция ще бъде оповестен на уеб страницата на Министерския съвет.
 Без краткотрайна отбрана за украинските бежанци, в случай че не си я изискат
Без краткотрайна отбрана за украинските бежанци, в случай че не си я изискат

Върховен административен съд анулира решение на Министерски съвет от 30 март поради несъгласие с правото на ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР