Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел

...
Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел
Коментари Харесай

Вицепремиерът Мария Габриел и министър Димитър Илиев откриха Световното първенство по гребане в Пловдив

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел и министърът на младежта и спорта Димитър Илиев откриха публично Световното състезание по гребане за мъже и дами до 23 година Церемонията по откриването се организира на Летния спектакъл в Пловдив. Шампионатът на планетата е от 19 до 23 юли на гребния канал в „ Града под тепетата “.


След парада на знамената на 49-те участващи народи, Мария Габриел насочи своите специфични послания към младите спортисти, пристигнали в България.

„ Благодарим ти, Пловдив, за мощното обръщение, което изпращаш към целия свят. А той е тук дружно с нас. Показва силата на това да сме дружно, да покажем, че спортът не познава граници, а сплотява – с полезности и състезателен дух.

За мен е наслаждение да бъда с вас за откриването на Световно състезание по гребане за младежи до 23 години. Гордост е, че България за поредна година е хазаин на влиятелната конкуренция и че през идващите дни точно в Пловдив младежи от целия свят ще премерят сили. Светът на гребането постоянно остава удивен от Пловдив и от пловдивския гребен канал. Радвам се, че традицията продължава и тази година и благодаря от сърце на уредниците “, стартира вицепремиерът.

„ Благодаря на Международната федерация по гребане за организирането на Световното състезание по гребане и че избрахте Пловдив да бъде хазаин и тази година. Бих желала да поздравя особено и господин Иван Попов, ръководителя на организационния комитет на шампионата, за упоритостта, отдадеността и шансът, който давате на всички тези млади спортисти да бъдат ентусиазъм и образец за други младежи да поемат по пътя на спорта.

През идващите дни Пловдив ще се трансформира освен в международна столица на гребането за вас, скъпи младежи – елитни състезатели от целия свят, само че и ще насочи посланието, което ни дава спортът. Спортът не значи единствено надпревари. Той е премеждие, воля и здраве. Това са и трите ми послания към вас, скъпи младежи.

Спортът е премеждие. Осмелявайки се да участвате, вие срещате нови другари, научавате смисъла на полезности като почитание, самодисциплина, неизменност. Запазете приключенския дух през целия живот. Бъдете образец и ентусиазъм за по-младите. Продължавайте да поддържате спортния дух, тъй като той има силата да въодушевява, да сплотява хората, да бъде източник на приемливост.

Спортът дава волята да бъдете първенци – да преминавате през мощни и по-трудни моменти, да се учите от разочарованията, да работите в екип. Спортът ви учи да давате най-хубавото от самостоятелните ви качества и да имате доверие в себе си.

Не на последно място, спортът е здраве. Той допира сърцата на както на млади, по този начин и на възрастни и е метод да се грижим за физическото и психическото здраве. Благодаря на всички вас, че сте посланици на спорта и здравословния метод на живот! Благодаря и на Световната организация по гребане и на уредниците на шампионата за поетия мощен ангажимент да насърчавате спортуването, да предоставяте повече благоприятни условия на спортистите и спортните организации и да осигурявате здравословна спортна среда за младежите.


Скъпи спортисти, през днешния ден виждам млади гении, позитивни страсти и същинско празненство на спорта. Продължавайте да бъдете ентусиазъм! Дерзайте и триумф на Световното състезание по гребане – Пловдив, 2023 година “, добави Мария Габриел в приветствието си по време на формалното разкриване.

„ За мен е чест да бъда измежду най-хубавите млади гребци в света. Горд съм, че това състезание се организира точно в Пловдив – град, който се е потвърдил като отличен хазаин за надпреварите в този спорт “, съобщи министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

„ Благодаря на уредниците за положените старания. Вярвам, че шампионатът ще протече чудесно, тъй като разполагаме със страхотна инфраструктура – гребния канал в Пловдив. Пожелавам триумф на всички състезатели и треньори. Сигурен съм, че ще дадете всичко от себе си, ще постигнете поставените цели и ще си тръгнете от България задоволени. Бъдете здрави и преследвайте фантазиите си “, добави министър Димитър Илиев в своето одобрение.

„ За мен е чест да поздравявам от името на Община Пловдив и кмета Здравко Димитров участниците на Световното състезание по гребане до 23 години. Радостен съм, че за следващ път Община Пловдив е хазаин на това прочувствено спортно преживяване. Пловдив може да се гордее с това, че е град, в който се провеждат и организират надпревари по гребане от най-голям сан. За следващ път ще покажем пред света какъв брой прекрасен е нашият град и какъв брой богата е неговата спортна история.

Нашият Гребен канал е на стратегическа позиция и разполага с всичко належащо, с цел да сме на международно равнище. Гребането донесе доста горделивост и жизнеспособност на нашия град и се надяваме, че тук ще продължат да се организират редица надпревари на национално и интернационално равнище “, съобщи заместник-министърът на Пловдив Георги Титюков и пожела на състезателите и треньорите от участващите страни „ на добър час “.

От името на Международната федерация по гребане одобрение насочи членът на Изпълнителния комитет Патрик Ромбаут. В Пловдив ще дойде и президентът на Международната федерация Жан-Кристоф Ролан.

Мария Габриел и Димитър Илиев се видяха с българския народен тим, президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков, треньорът на България Румяна Нейкова и ръководителя на организационния комитет на международното състезание Иван Попов. Вицепремиерът и министърът на спорта пожелаха и персонално триумф на родните гребци.

България ще взе участие с три лодки на международното състезание - Емил Нейков (скиф), Иван Янкулов и Цветомир Маринов (двойка без кърмчия) и Станислав Григоров и Иван Йорданов (двойка скул лека категория). /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР