Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отчете като

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отчете като
Коментари Харесай

Захариева: Българското председателство на ОЧИС изпълни целта си да бъде ориентирано към хората

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева регистрира като безспорен триумф постигнатите резултати от четвъртото Българско председателство на Организацията за Черноморско икономическо съдействие (ОЧИС), което завърши през днешния ден.

„ Според мен то извърши задачата си, а точно да бъде практично и насочено към съответни резултати, забележими за жителите на нашите страни ", съобщи Екатерина Захариева, която ръководи в София 40-ата среща на Съвета на министрите на външните работи на страните членки на ОЧИС.

„ Почти три десетилетия след основаването й организацията съумя да се трансформира в една от най-значимите районни организации със стратегическо значение‘‘, акцентира Екатерина Захариева пред делегациите на 12-те страни членки, секретариата на ЧИС и посетители от страни - наблюдаващи в ЧИС.

Външният ни министър посочи смисъла на Черноморския район като мост сред три континента, а на ЧИС - като организация, която сплотява, а не разединява.

,,Въпреки разликите ни Организацията за Черноморско икономическо съдействие ни събира всякога дружно, на една маса, с цел да се концентрираме не върху това, което ни разделя, а върху това, което ни обединява‘‘, сподели външният министър.

Българското председателство на ЧИС мина под мотото „ Море от благоприятни условия " с съществени цели, ориентирани към развиването на районното съдействие в региона на културата, превоза и запазване на околната среда.

,,Много се веселя, че една от най-успешните конференции, в региона на околната среда, които сме организирали в София, беше с присъединяване на повече от 100 учени, хора от бизнеса, от страните членки, както на ЧИС, по този начин и от Европа‘‘, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи. Сред другите достижения на председателството Екатерина Захариева уточни и проведената в Пловдив среща на министрите на културата от ЧИС, които се договориха да задълбочат съдействието сред страните членки в региона на опазването и консервирането на културното завещание в Черноморския район.

Министър Захариева акцентира, че за първи път в историята на ЧИС този месец бе проведена и конференция на високо равнище в Брюксел сред организацията и Европейския съюз. „ Там по доста удобен метод се разбрахме да имаме доста съответно, неофициално, само че в това време насочено към съответни планове съдействие сред Европейски Съюз и ЧИС ", съобщи външният ни министър.

Тя означи, че няма по-добро доказателство за значимостта и значимата роля на ЧИС на интернационалната сцена от желанието към нея да се причисляват и нови страни.

Днес на форума в София по самодейност на българското председателство бе взето единомислещо решение за 13-и член на организацията да бъде поканена Република Северна Македония. Очаква се тя да стане пълновръстен член до края на годината, когато Народното събрание в Скопие ратифицира хартата на ЧИС. „ Мисля, че има огромна символика в това, което вършим в края на българското и началото на гръцкото председателство. Действията на нашите три страни са невиждани във връзка с районното съдействие и построяването на мостове и другарства ", съобщи на срещата външният министър на Република Северна Македония Никола Димитров.

Генералният секретар на ЧИС Майкъл Христидис оцени високо българското председателство. „ Вие постигнахте доста по време на председателството, което оправдава освен отпусканите финансови средства за района, само че потвърждава, че организацията е дейна и жива ", съобщи Христидис.

Екатерина Захариева благодари на страните - сътрудници по ЧИС, на екипа на Организацията и на Министерството на външните работи за постигнатите през последните 6 месеца триумфи. Тя пожела триумф на Гърция, която от 1 юли поема ротационното председателство на ЧИС под мотото „ Черно море, зелена сила, синя планета ".

Събитието в хотел " Балкан " събра на едно място представители на 12-те страни членки - България, Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, както и на Египет и Тунис - страни - наблюдаващи в ЧИС, на Република Северна Македония, Съюза на Средиземноморието и други.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР