Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви по време

...
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви по време
Коментари Харесай

ВиК дружества с 85% загуби, има риск да загубим 800 млн. евро от ЕК

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев разгласи по време на чуване в Народното събрание, че е изискал информация от ВиК холдинга за работата му и сдруженията в него.

" Информацията беше потресаваща -  и вадят вода и 85% от нея не стига до крайните консуматори ", заяви той.

Няма обикновено сдружение в света, което да има такива загуби, приблизително за системата са над 65%.

Това е една извънредно неефективна система - цената на тока извади това на показ, до степен че не може да се трансферира на гърба на потребителите за високи сметки за вода, изясни Василев.

Той сподели, че отправил три въпроса - краткотрайно ВиК холдингът да поеме разноските за сметка на капиталовата стратегия, второ - за какво не са вложени 800 млн. евро грантови средства, и третият - за какво има сдружения, които не са в холдинга. Истината е, че секторът е извънредно неприятно ръководен, ще поставим старания да бъде избавен и с цел да се принесе от крайните консуматори, уточни Асен Василев. Той изясни, че са започнали диалози с министър Гроздан Караджов да се направи строен проект. До 2023 година в случай че не влагаме европейски средства - ще загубим 800 млн. евро, моли министърът.

Ако минат загубите на вода до 7%, този проблем ще отпадне - сметките за вода ще могат да бъдат понижени в пъти за българските жители, разясни още Асен Василев. Той въпреки всичко сподели пред депутатите, че новият кабинет няма желание да концесионира бранша.

Василев разясни още, че е поискано от ВиК бранша да се направи проучване къде са най-големите загуби.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР