Вицепремиерът Асен Василев влезе в директен словесен сблъсък лице в

...
Вицепремиерът Асен Василев влезе в директен словесен сблъсък лице в
Коментари Харесай

„Магнитски“ вкара Василев в директна схватка с ДПС и Пеевски

Вицепремиерът Асен Василев влезе в пряк вербален конфликт „ лице в лице “ с Движение за права и свободи и Делян Пеевски в Народното събрание заради наложените от Съединени американски щати наказания за корупция по отношение на депутата от придвижването. Това се случи, откакто финансовият министър разгласи, че готви български закон, който да се ползва при външни наказания, заплашващи финансовата система и стопанската система на страната.

Изявлението на министъра идва ден откакто стана ясно, че със свое решение, което не е дефинитивно, Върховният административен съд анулира действието на спомагателния български „ черен лист “, както и на предписанията до институциите за използването на глобите, с главен мотив, че няма закон или нормативен акт, който да е основа за правенето на сходни разпоредби. 

Вицепремиерът изясни, че законопроектът, който не се лимитира до световния закон „ Магнитски “, а ще важи и за други задгранични наказания, е належащ, с цел да се защитят банковата система и стопанската система от бъдещи разтърсвания. Проблемът с интернационалните финансови наказания е, че те водят до последствия освен за непосредствено засегнатите лица, само че и за техни контрагенти и съдружници, и изключително - за банките, през които се реализират преводите. „ Очаквам може би в границите на седмици да влезе законопроектът тук, чакам много дейни диспути “, изтъкна Асен Василев.
Светкавична реакция от ДПС
Това провокира мигновена и бурна реакция от страна на Движение за права и свободи. Самият Пеевски, който е директно обиден от тематиката обаче по този начин и не се изрече. Позицията на партията бе показана от ръководителя ѝ Мустафа Карадайъ. По време на разногласието с Василев Пеевски подвикваше от място, с което си завоюва няколко забележки от водещия съвещанието.

„ Призовавам ви да не допускате от тази естрада да се насочат апели за нарушаването на Конституцията и законите на страната. Това го чухме доскоро от заместител министър-председателя Асен Василев. В предходното Народно заседание бях задал въпрос на какво съображение е взето решение - по този начин нареченото решение на основата, на което се сътвориха едни черни описи, които през днешния ден съдът ги афишира като противозаконни. Обаче заместител министър-председателя тук от тази естрада съобщи, без да прави усещане, в нарушаване на конституцията, че законите не са се спазвали, имало е някаква целенасоченост. Разбирам, че има нов морал, нова правдивост и те не се основават на конституцията и законите на страната “, изтъкна Карадайъ.

Пред очите на Пеевски, който присъстваше в пленарна зала, вицепремиерът Василев съобщи от трибуната, че схваща, че Карадайъ доста го боли, че седящият до него Пеевски е в интернационален лист, комплициран за наказания за корупция. „ Това, което българската страна трябваше да направи и направи в границите на закона, е да защищити българската стопанска система. Решението на Върховен административен съд споделя, че би трябвало да има закон за национално приложение и тъкмо тук беше моят апел към Народното събрание да одобри подобен закон, с цел да резервира българската стопанска система “, обясни Василев.

Карадайъ акцентира, че „ лъжата би трябвало да се изобличава когато и да е “, изключително когато министър-председател и заместител министър-председател нарушават конституцията и законите на страната и „ излизат от тази естрада да лъжат “. „ Първо, няма интернационален лист. Има една административна глоба по един закон, който работи на територията на САЩ и както доскоро господин Василев сподели, нямало закон, който да ползват и в този момент вършат проектозакон, с цел да се ползват непознати наказания. Това ОК, обаче това е удостоверение, че при неналичието на закон вие сте нарушили законите на страната “, посочи още депутатът от Движение за права и свободи, представен от „ Мediapool “.
В последна сметка водачът на Движение за права и свободи изиска 15 минути отмора, с цел да може да вземе от деловодството отговор на служебния министър председател Стефан Янев, в който също се заявявало, че българският лист „ Магнитски “ не почивал на нормативната уредба у нас.
След дадената отмора ръководителят на Народното събрание Никола Минчев изясни, че отговорът на Янев не е изваден от деловодството, тъй като не бил предмет на разискванията. Карадайъ обаче се бе подготвил с документа. От трибуната той още веднъж цитира думите на служебния министър председател, че няма сходно законодателство. „ Заради това нещо виждаме решенията на съда, с които се анулират противозаконните дейности на тези хора “, заяви водачът на Движение за права и свободи и заключи, че България заприличвала на „ цар Кировата страна “.

Припомняме, че  така наречен „ черен лист “ бе основан в средата на предходната година, откакто финансовото министерство на Съединени американски щати наложи наказания по световния закон „ Магнитски “ на депутата Делян Пеевски, хазартния необут Васил Божков и още няколко българи. С него държавното управление даде наставления към държавни компании и предприятия да не влизат в стопански връзки със сакнционираните, а Българска народна банка даде инструкции на банките по какъв начин да ползват рестриктивните мерки, тъй че да не бъдат блокирани финансовите им интервенции с чужбина.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР