Витамин В всъщност е съвкупност от няколко водоразтворими витамини, известни

...
Витамин В всъщност е съвкупност от няколко водоразтворими витамини, известни
Коментари Харесай

Дефицит на витамин В

Витамин В в действителност е цялост от няколко водоразтворими витамини, известни измежду нас като витамин B-комплекс. Една от главните функционалности на този витамин, е че ускорява метаболизма и дава сила.

Ако страдате от косопад, суха кожа и чупливи нокти, то значи може да страдате от недостиг на витамин B и да се нуждаете незабавно от този витамин. Той е основна съставна част в доста козметични артикули.

Храните постоянно съдържат няколко типа В-витамини. При яденето на разнородни храни организмът елементарно си набира разнообразни В витамини. Най-често те се съдържат в свинското месо, ядките, млякото, зърнените храни и яйцата. Всички В витамини работят дружно и когато човек има липса на един витамин, доста евентуално е да има недостиг и на различен В витамин.

В витамините са:

Витамин В1: Тиамин

Известен още като нравствен витамин, тъй като усъвършенства извънредно функционалността на мозъка. Този витамин въздейства удобно върху метаболизма на въглехидрати, върху нервната система, мускулната система и прочие. Най-често от витамин В1 се нуждаят кърмачките, бременните дами, пушачите и хората, които пият постоянно алкохол. Витамин В1 можете да откриете в: бирената квас, фъстъците, ястията с гъби, аспержи, предписания с грах, магданоз, житните семена и прочие.

Признаци на недостиг на витамин В1

Неравномерен вкус - защото апетитът умишлено се задейства или стопира в хипоталамуса, неналичието на витамин В1 може да наруши апетита и може да има непрестанно възприятие на апетит или назад, задоволеност в несъгласие с килограмите, които се натрупат от нищото.

Тревожност и меланхолия са постоянно срещани при недостиг на витамин В1 и имат влияние както душевен, по този начин и физически. Възможни са храносмилателни проблеми - витамин В1 взе участие в метаболизма на макронутриентите, т.е. дребни частици, които влизат в тялото ни посредством храната под формата на протеини, въглехидрати (въглехидрати) и липиди. Оптимален банкет на витамин В1 оказва помощ на тялото в неговата функционалност за оцеляване - дишане, храносмилане и кръвообращение в организма.

Витамин В2: Рибофлавин

Този витамин се предлага при едва зрение, възпаления в устната празнина, също по този начин ускорява метаболизма на мазнините. Богати на витамин В2 са храни като: листа от репички, цвекло, салати от моркови, ряпа и други Витамин В2 се съдържа и в орехи, бадеми, фъстъци, ябълки, кайсии, папая и други екзотични плодове.

Признаци на недостиг на витамин В2

 Витамини B-комплекс

Някои от деянията на дефицит на витамин В2 имат дерматологичен темперамент. По този метод, заради липса на витамин В2, човек може да има признаци като: пукнатини в ъглите на устата, напукани устни, суха кожа, инфектиране на устната лигавица, инфектиране на езика, афти в устата, червени устни, дерматит, струпване на течност в лигавиците. Освен това хората, които имат дефицит на витамин В2 в организма, могат да имат анемия с недостиг на желязо. Освен това има някои хора, чийто доктор предлага приема на витамин В2, тъй като той забавя или оказва помощ при сърповидноклетъчна анемия. Освен анемия, друга демонстрация на дефицит на витамин В2 е замаяност и отмалялост.

Витамин В3: Ниацинамид

Полезен е при мигрена, язви в стомаха, кръвообращението, неприятен мирис и други Съдържа се в сьомгата, рибата звук, морските водорасли, пилето, еленското месо и прочие. Витамин В3 се съдържа в огромни количества най-вече в месата, в сравнение с в зеленчуците.

Признаци на недостиг на витамин В3

Загубата на тегло, обвързвана с понижен вкус, се появява и след появяването на недостиг на витамин В3. Умората и мускулната уязвимост са най-честите прояви на дефицит на витамин В3. Кожата също страда от дефицит на витамин В3. Дерматитът да вземем за пример се избира от неналичието на ниацин. В същото време язвите в рак на лигавицата на устната празнина се появяват на фона на непълен банкет на витамин В3.

Витамин В5: Пантотенована киселина

Важен е за клетъчното създаване, растежа на косата и действието на надбъбречните желези. Съдържа се в доматите, ягодите, ряпата, яйцата, киселото мляко, броколи и други.

Признаци на недостиг на витамин В5

Признаците на недостиг на витамин В5 се показват в мъка в краката, изтръпване, чувство за парене, неорентирананост, липса на тонус, унесеност. Това положение е рядко, само че акцентира взаимозависимостта сред витамините от група В и по тази причина доста откриватели считат, че признаците на недостиг на В5 са най-вече признаците на недостиг на целия витаминен комплекс.

Витамин В6: Пиридоксин

Този витамин е значим за построяването на антитела и червени кръвни телца. Витамин В6 е нужен за хората, които правят тежък физически труд. Съдържа се в бананите, орехите, фъстъците, говеждото месо и други.

 Храни с витамин В

Признаци на недостиг на витамин В6

В някои случаи признак на дефицит на витамин В6 може да бъде загуба на тегло. Потърсете препоръките на експерт, в случай че имате необяснима загуба на тегло, защото това може да скрие други аргументи, които може да не са свързани с недостиг на витамин В6. Дефицитът на витамин В6 може да докара до инфектиране на езика и устната празнина. Понякога има инфектиране и напукване на устните. Ако имате дефицит на витамин В6, езикът може да набъбне, да стане сензитивен, инфектиран или почервенял. Това положение се назовава глосит (възпаление на езика).

Витамин В7: Биотин

Този витамин се отразява удобно върху мускулите, кожата, ноктите, понижава косопада и белите коси. Съдържа се в соята, рибата, бадемите, броколи, картофите и други.

Признаци на недостиг на витамин В7

Хроничната отмалялост е първи признак на дефицит на витамин В7. Пациентът, който не получава минималния нужен банкет на биотин, ще би трябвало да се оправи с физическото и психическото безсилие без съответна причина. Изследване на швейцарски откриватели демонстрира, че една трета от дамите, страдащи от недостиг на биотин, също имат себореен дерматит. Това положение може да бъде облекчено посредством битка с недостига на витамин В7. Чревните нарушавания също могат да предадат недостиг на витамин В7 в организма. Честата диария, коремни конвулсии и други чревни прояви могат да бъдат причислени към недостиг на биотин.

Витамин В8: Инозитол

Холинът подкрепя функционалността на мозъка и черния дроб. Не разрешава натрупването на холестерол по артериите. Съдържа се в ориза, пшеницата, доматите, динята и други.

Признаци на недостиг на витамин В8

Въпреки че дефицитът му е необичаен, признаците, които демонстрират дефицит на биотин, включват косопад (често със загуба на цвят) и червени и люспести обриви към очите, носа и устата. Други признаци, които също могат да се появят, са меланхолия, заплеснатост и мравучкане в ръцете и краката.

Приемането на високи дози пантотенова киселина (витамин В8) или лекуването с избрани медикаменти (като антибиотици и някои антиконвулсанти) може да повлияе на чревната всмукване на биотин, предизвиквайки понижаване на него.

Витамин В9: Фолиева киселина

 Тест за анемия

Подпомага изгарянето на мазнините и организма, защищава от чревни инфекции и други. Съдържа се в зелените плодове и зеленчуци, както и в типовия самун.

Признаци на недостиг на витамин В9

Мегалобластната анемия поражда заради дефицит на фолиева киселина или заради липса на витамин В12. В първата фаза може да протече безсимптомно, само че в някои обстановки може да настъпи неврологично увреждане, тъй че е значимо този тип анемия да се диагностицира и да се бори.

Витамин В10: Парааминобензоена киселина

Ако има липса на този В витамин в организма, могат да се появят кожни екземи, косата може да стартира да побелява по-бързо. Съдържа се в житните растения, картофите, черния дроб, орехите, рибата и др.

Признаци на недостиг на витамин В10

Признаците могат да се показват в хормонални разстройства, кожни раздразнения, изменчиво въодушевление, промени в съня. Други признаци на цефицит на този витамин е забавеният напредък. Същото се отнася и до други проблеми с косата.

Витамин В12: Цианкобаламин

Помага за образуването на алените кръвни кафези. Съдържа се в месото, рибните ястия, млечните артикули и други.

Признаци на недостиг на витамин В12

Дефицитът на витамин В12 се характеризира, наред с други неща, от мегалобластна анемия (проявява се с понижаване на броя на алените кръвни кафези заради незадоволителни стойности на витамин В12 в организма). Симптомите на недостиг на витамин В12 могат също да включват мускулна болежка, мускулна уязвимост, изключително когато човек забележи, че има усложнения при придвижване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР