Виталий Вотановски бяга от Русия, след като документира гробище на

...
Виталий Вотановски бяга от Русия, след като документира гробище на
Коментари Харесай

„Предложиха ми парцел в гробището“: Активист, документиращ гробищата на „Вагнер“, избяга от Русия

Виталий Вотановски бяга от Русия, откакто документира гробище на Вагне, оповестяват от Би Би Си.

Руски деятел, който разкри детайлности за погребенията на наемниците на Вагнер, убити в Украйна, напусна Русия.

Виталий Вотановски, който стартира да документира гибелта на съветски бойци в Украйна, като наблюдаваше гробищата в родния си район, избяга от страната на 4 април, откакто получи голям брой смъртни закани.

Той беседва с Би Би Си от арменската столица Ереван.

Миналата година Виталий прекара 50-ия си рожден ден в затворническа килия.

Активистът от южния съветски район Краснодар е задържан и вкаран в пандиза на 24 февруари 2022 година, в деня на съветската инвазия в Украйна.

Бившият офицер от съветската войска е излязъл да стачкува в този ден с облекла, украсени с думите " Не на Путин! " и " Не на войната! ".

Снимки на Виталий в облеклото му са включени в формалните правосъдни документи, които Виталий сподели на Би Би Си.

" Заради това палто получих 20 дни затвор! ", споделя той.

В Краснодар Виталий е прочут не с уличните митинги, а с документирането на гробове.

Той е първият човек, който открива фамозното през днешния ден гробище в дребното село Бакинска в Краснодарския край, известно от този момент като гробището Вагнер.

Това е мястото, където известната с бруталната си свирепост наемническа формация погребва доста от своите мъртви от Украйна - мъже, които или нямат родственици, или чиито тела не са потърсени.

От малко селско гробище то се е трансформирало в голямо гробище с няколко нови зони, с цел да поеме все по-големия брой мъртви. Сега там патрулират охранители.

В четвъртък шефът на " Вагнер " Евгений Пригожин посети гробището в село Бакинска и съобщи, че възнамерява да го трансформира в мемориал " за бъдещите генерации ".

Шефът на наемническата формация призна, че гробището се е разширило, като добави, че " подобен е животът ".

През май 2022 година Виталий стартира да обикаля Краснодарския край, като посещава всяко едно гробище, с цел да записва броя на починалите.

" Трябваше да потвърдя на хората, че се е случила злополука - споделя Виталий, - че хората умират тук, покрай тях ".

" Трябваше да покажа на хората, че войната ще засегне всички и всичко ".

Той усърдно записва имената и детайлностите за всички гробове, които е намерил.

До момента, в който бяга от Русия при започване на този месец, базата му данни съдържа над 1300 имена - като в нея са включени починалите единствено от Краснодарския край.

Виталий разпознава гробовете на мъжете, починали във войната - за разлика от елементарните цивилни смъртни случаи - като разпитва локалните хора, както и като изследва венците и фотосите на гробовете.

През декември 2022 година деятелят отива в Бакинска, с цел да снима гробовете на постоянните бойци.

Но до момента в който са там, чиновниците на гробището споделят на Виталий и сътрудника му, че погребват наемници на Вагнер, убити в борбата.

" Когато бяхме там, към този момент имаше 48 гроба на Вагнер. След това, когато отидохме идващия път, няколко дни по-късно, там имаше 95 гроба. След това 164. После към 270 ", споделя той.

Виталий продължава да се връща, с цел да документира броя и имената на починалите. " Беше явно, че са пандизчии и наемници ", споделя ми той.

" Бяха вербувани от пандизите. Журналистите ревизираха имената и откриваха, че те са пуснати от пандиза ".

Но Виталий документира освен умрелите бойци на Вагнер в Бакинското гробище.

Той продължава да следи всички починали военни на всички гробища в Краснодарския край. И това, което открива, го шокира.

" Факт е, че от декември 2022 година насам загубите на Русия на бойното поле са се нараснали няколко пъти ", споделя Виталий, цитирайки статистиката, която е събрал в Краснодар.

" Смъртните случаи просто са скочили до небето. А в последно време в гробищата гробовете са все на мобилизирани бойци и момчета от " Вагнер ". Има доста малко професионални бойци. "

Няколко западни разследващи организации настояват, че съветската войска изпитва дефицит на хора.

Миналата година президентът Путин разгласи " частична готовност " в Русия - стотици хиляди мъже бяха призовани във въоръжените сили и изпратени на фронта в Украйна.

Последният формален брой на починалите, възложен от съветските военни, е от септември 2022 година, когато министърът на защитата Сергей Шойгу съобщи, че в Украйна са починали 5937 военнослужещи.

Оценките за общия брой на загубите варират, само че множеството американски и европейски публични лица дефинират броя на починалите съветски военнослужещи на много над 60 000 души.

Виталий стартира да получава закани преди доста месеци.

" Веднага откакто разгласих първата си обява за гробовете, започнаха заканите. Заплахите бяха доста. Започнах да ги резервирам всички, само че станаха толкоз доста, че стопирах. `Ще те убием, ще те удушим`.

През януари някой ми се обади и ми предложи " място на гробището " - изяснява Виталий. " Такива позвънявания бяха три - аз получих две, а водачът ми Виктор - едно ".

На Би Би Си са показани копия от смъртните закани и запис на телефонното позвъняване.

В него разпознатият мъж маскира опасността си като студено позвъняване от компания, продаваща гробищни имоти и ковчези. Той смразяващо упорства, че: " Сега е моментът да помислите за края на живота си ".

Активистът споделя, че последната капка е пристигнала предходната седмица.

" Минавах около полицейски сектор в Краснодар и един служител на реда ме разпозна. Той сподели: " Приготви се. Тя идва. Имаше поради реакцията на страната на... интервютата, които давах. Те към този момент имаха задоволително учредения да стартират съществено наказателно дело против мен ".

Виталий съумява да избяга в Армения, а в този момент възнамерява да изиска политическо леговище в Германия.

Попитан, за какво управляващите не желаят хора като него да разгласяват информация за Вагнер и за съветските жертви във войната, той дава отговор.

" За нашата страна това са ужасяващи статистически данни - твърди Виталий, - а съветският народ просто не знае същинските числа. Исках да покажа на хората същинските мащаби на злополуката.

" Ако хората схванат същинските числа за загубите на бойното поле, ще полудеят "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР