Висторията има много странни мистерии, но една от най-неизвестните е

...
Висторията има много странни мистерии, но една от най-неизвестните е
Коментари Харесай

Замръзнали във времето: Смразяващата тайна на кораба призрак Октавиус

Висторията има доста странни мистерии, само че една от най-неизвестните е тази за кораба фантом " Октавиус ". Открит край крайбрежията на Гренландия през 1775 година, на борда на " Октавиус " нямало живи членове на екипажа, а останките на всеки член на екипажа били открити замръзнали под палубата. При толкоз малко доказателства, с цел да се дефинира изцяло ориста на тези 28 членове на екипажа, какво в действителност се е случило с екипажа на " Октавиус "?

От светлото начало до трагичната орис

Прочутият транспортен съд " Октавиус " е издигнат в средата на XVIII век и през 1761 година потегля да плава в намерено море. Корабът потегля от Англия с дестинация някъде в Азия с екипаж от 28 души на борда. Макар че корабът достигнал плануваната дестинация към година по-късно, той нямал подобен шанс при противоположното си корабоплаване. 

Тъй като времето било толкоз топло, а морето - толкоз умерено, капитанът на " Октавиус " решил да рискува да пътува през Северозападния проход. Този проход свързва Тихия и Атлантическия океан през Северния ледовит океан към Северна Канада. 

Това достижение не е било осъществявано до момента, по тази причина се допуска, че капитанът е желал да бъде първият, който да реализира сполучливо пътешестване по този маршрут. Освен това той доста би съкратил времето за връщане, което значи, че ще се приберат вкъщи доста по-рано, в сравнение с в случай че бяха избрали първичния си маршрут. При толкоз положителното време той решил, че рискът си заслужава.

За страдание рискът не си заслужавал.  След като достигнали северната част на Аляска през есента на 1762 година, корабът липсващ. Последното известно местонахождение на кораба е на към 250 благи северно от Уткягвик, Аляска, след което за него не се чува нищо до злокобното му разкриване. 

The Chilling Mystery of the Octavius Ghost Ship
— Rodger_Laz (@Rodger_Laz)
Въпреки че в началото " Октавиус " е бил загубен към Аляска, той в действителност е открит край западния бряг на Гренландия близо 13 години след изгубването му. През 1775 година китоловният транспортен съд " Хералд " открива кораба, затънал край брега, покрит крепко в леда. След 13 години към този момент било налице ясно изразено раздробяване, само че не задоволително, с цел да попречи на екипажа на " Хералд " да го изследва за артикули. 

След като се качват на кораба, екипажът на " Хералд " открива, че всички 28 членове на екипажа на " Октавиус " са замръзнали до гибел под палубата. Заради минусовите температури гледката на умрелия екипаж била обезпокоителна - всички членове на екипажа били замръзнали, седейки или лежейки точно както в миналото, когато са водели живота си под палубата. 

Екипажът на " Хералд " открил капитана на " Октавиус " седнал на бюрото си в каютата, с писалка в ръка, като че ли преди малко е писал записка. До него седели съпругата и детето му, сгушени под одеялата, като че ли дремеха небрежно. Наблизо имало и моряк с кибрит, който като че ли се опитвал да ги стопли, преди да се поддадат на съдбовните температури. 

Притеснен от откритието, екипажът на " Хералд " не взема нищо от кораба, с изключение на капитанския дневник, с цел да откри какво се е случило с бедните души на борда. След като прочитат дневника, те откриват, че последният дневник, написан от капитана, е от 11 ноември 1762 година Това показвало, че екипажът е бил мъртъв от 13 години и е чакал да бъде открит от първия трагичен транспортен съд, който го откри. 

Неспокойното пътешестване на мъртвите

Както към този момент споменахме, последното записано местонахождение на кораба в дневника на капитана е на към 250 благи северно от Уткягвик, Аляска. Това място е покрай началото на Северозападния проход, до момента в който мястото на откриването им е било по западното крайбрежие на Гренландия - в края на прохода. Като се има поради последното място, записано в дневника на капитана, наподобява, че " Октавиус " в действителност е съумял да премине през Северозападния проход - само че не с жив човек на борда. 

Нито историческите, нито медицинските специалисти могат да създадат цялостно умозаключение за ориста на хората на борда на " Октавиус " през 1762 година Въпреки че гибелта от хипотермия или излагане на ниски температури не е нещо ново, методът, по който телата са били сложени при гибелта, несъмнено е. Идеята, че капитанът на кораба просто е писал в дневника си, преди да замръзне незабавно, е неразбираема и кара специалистите да се почесват по главите пред това злокобно изобретение. 

В допълнение към тези нелогични елементи историците се борят да намерят каквато и да е спомагателна информация за " Октавиус ". Те са разпознали извънредно сходен транспортен съд, наименуван " Глориана ", чиято история е съвсем идентична с тази на " Октавиус ". Най-ранните сведения за тази история са от 1828 година и разказват откриването от капитан Уорънс на кораба Try Again. 

Капитан Уорънс открива " Глориана " през 1775 година и в неговата история има същите детайлности за откриването на " Октавиус ", в това число точния ден и година, в които екипажът е умрял. Той обаче не загатва Северния проход. И до през днешния ден специалистите не престават да изследват дали " Октавиус " и " Глориана " в действителност са еднакъв транспортен съд. 

Преувеличена история за призраци или инсценировка?

Въпреки че цялостната история за ориста на " Октавиус " е неразбираема, мнозина допускат, че някои от детайлностите за откриването на кораба може да са били пресилени с течение на времето. Може би изказванието, че капитанът е открит заледен на бюрото си, е било метод историята да стане по-страшна и да се съобщи като факт на бъдещите генерации. 

А може би има и друга причина, заради която екипажът е бил открит заледен на местата, на които е бил. Възможно ли е те да са били позирани или манипулирани по различен метод преди записаното им разкриване през 1775 година? Светът може би в никакъв случай няма да узнае отговорите на тези въпроси, само че едно е несъмнено: мистериозната и смразяваща история за кораба фантом " Октавиус " продължава да живее
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР