Висшият съдебен съвет (ВСС) се събира на заседание, свикано от

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) се събира на заседание, свикано от
Коментари Харесай

Какво ще бистри ВСС за разпределението на делата

Висшият правосъден съвет (ВСС) се събира на съвещание, свикано от правосъдния министър Даниел Кирилов, във връзка със абсурда с одитния отчет на системата за инцидентно систематизиране на делата. Системата беше въведена през 2015 година.

Красимир Гаджоков - дълготраен съветник по осведомителна сигурност с водеща роля по основни планове във втората най-голяма канадска информационна компания - акцентира, че отчетът към момента не е оповестен. Той сподели, че в отчета за предходната система, настояща през 2013-14 година, е имало доста рецензии към нея, което е наложило и промяната.

„ А мога да ви кажа, че бих се срамувал надълбоко, в случай че аз съм притежател на компания, която е направила подобен невиждано аматьорски, жестоко непрофесионален, безусловно рисков и беззащитен програмен продукт “, показа Гаджоков пред БНР.

Малко се знае за настоящата система за инцидентно систематизиране на делата, акцентира той: „ Наскоро, когато научих за нея, научих кой я е направил. Нищо друго не знам за нея. Научих компанията, потеглих да изследвам и открих някои неща, които ме смущават, само че характеризират компанията, която я е направила. Има някои неща, които демонстрират известна немарливост от тази компания към личния им имидж в интернет пространството. Не е обезпечен задоволително техният уеб сайт… някакви документи от някакви странни компании за документи за качество и изобщо за сигурност, за системи за ръководство за сигурност. Не желая да встъпвам в детайлности, само че не сме виждали този отчет за сегашната система “.

Според специалиста няма „ задна цел “ в изработката на системата: „ Не знам дали тази система е направена гратис от някого, само че мога да кажа, че доста хора, както аз самия, всичките старания, които съм положил през 2013-14 година - да направя безусловно подробни отчети в моята област като експерт по осведомителна сигурност, с цел да оказа помощ, тъкмо тогава когато се решаваше бъдещето на системата, да бъде направена система, която да е сигурна, съм го направил изцяло гратис и безплатно, тъй като просто имам времето, имам опцията, имам познанията и мога да си го разреша “.

Разликата сред остарялата и новата система: „ В сегашната система разпределението на делата е централното - има една централна апликация и, очевидно, отдалечено може да се прави свързване и разпределение. Атаката, която виждам сега, е към концепцията за централното систематизиране “.

Каквито и да са проблемите на системата, те са в нея от 5 години: „ Тези неща, които биват в този момент открити – приказваме за 5 години. А, общоприетоо, всяка уважаваща себе си компания по света прави профилирани одити в региона на осведомителната сигурност най-малко един път годишно. Подробно се преглежда цялата им система, в това число мрежи, а освен съответния програмен продукт за осъществяване на някаква активност. Това е необичайно! “.

За новата система и пропуските ѝ: „ Доколкото разбирам е въведена по-добра автентикация - определяне на самоличността на този, който се включва системата. На базата на това, очевидно някой е решил, че тъй като е доста по-добра автентификацията, няма да слагаме други защитни механизми и ще оставим връзки - да могат да се свързват към тази система на процедура отвред. Първото нещо, което би могло се направи, е да се предотврати свързването от отвън България... Ако, както аз слушам, е въведена автентикация, която е с електронен автограф, това е доста сигурна автентикация - тя ще ни даде информация кой тъкмо, с чий електронен автограф е направено това. То значи, че имаме два разновидността. Или някой арбитър, или упълномощено лице, което е било в чужбина и е трябвало да свърши тази работа, е решил да свърши, свързал се е от чужбина и направил това систематизиране. Другият вид е да е откраднат или някой да си е дал електронния автограф. Но би трябвало да си е дал освен подписа, само че би трябвало да си е дал и PIN-а, а това към този момент би било нелегално. “

Никога не е съществувала в човешката история безусловно сигурна система. Въпросът да понижим риска до търпим за обществото, акцентира специалистът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР