Висшият съдебен съвет (ВСС) продължава заседанието си по одита на

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) продължава заседанието си по одита на
Коментари Харесай

Гешев: Смешни сме с разпределението на делата

Висшият правосъден съвет (ВСС) продължава съвещанието си по одита на централизираната система за инцидентно систематизиране на делата, оповестява БГНЕС.

Заседанието се организира онлайн, като в постройката на Висш съдебен съвет пристигна единствено министърът на правораздаването Данаил Кирилов. Той не влезе през централния вход, а с автомобила си през гаража.

Прокуратурата проверява манипулиране на системата за инцидентно систематизиране на каузи в съдилищата. Сигналът е подаден от членове на Висш съдебен съвет, а мотивът е самостоятелен одит на единната осведомителна система на съдилищата. От одитния отчет ставало ясно, че достъпът до електронната система за инцидентно систематизиране на делата не е предпазен.

„ Съгласявам се с сътрудниците, които считам, че би трябвало да бъдат изслушани специалистите при закрити порти “, сподели основният прокурор Иван Гешев в хода на онлайн съвещанието на Пленума.

„ Защото както, сподели господин Кузманов (Георги Кузманов – бел.ред.), съществува действителен риск, не че не сме станали, само че да станем смешни и някой седмокласник да влезе и да разпределят някое дело в някое от съдилищата на България. Нашата работа не е да образоваме цяла България по какъв метод може да се влезе в централизираната система за систематизиране на делата, а това, което виждам в отчета е, че всеки с някакви обикновени компютърни умения – 7 или 8 клас, може да го направи обикновено, в случай че разполага с дипломиран електронен автограф, на родител примерно ”, съобщи основният прокурор.

Главният прокурор се съгласи и с ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, че отчетът би трябвало да бъде оповестен. „ Но моето мнение е, че би трябвало да бъде поискано позволение от наблюдаващите прокурори ”, уточни Гешев и точни, че с изключение на позволение, би трябвало да бъдат отстранени уязвимостите. „ Защото дублирам, нашата работа не е да образоваме седмокласници по какъв начин да разпределят каузи в съда, само че е напълно разумно предлагането на Лозан Панов целият материал да бъде качен на страницата на Висш съдебен съвет и всеки да има опция да го прочете ”, съобщи той.

Очаква се кадровиците да прегледат и мораториума върху заплатите до края на годината. В сряда основният прокурор Иван Гешев се разгласи за мораториум върху актуализацията на заплатите на магистратите и правосъдните чиновници до края на 2020 година. По-късно Прокурорската гилдия взе решение за заледяване на заплатите на прокурорите до края на година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР