Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура по предсрочно прекратяване на

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура по предсрочно прекратяване на
Коментари Харесай

ВСС откри процедура по прекратяване на мандата на главния прокурор

Висшият правосъден съвет (ВСС) откри процедура по предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.

" За " гласоподаваха 14 от членовете на Висш съдебен съвет, четирима бяха " срещу ". Иван Гешев не взе участие в гласуването, оповестява Българска телеграфна агенция.

Членът на Висш съдебен съвет Вероника Имова съобщи, че е смело и неприемливо изявлението на Мария Габриел, в което тя уточни, че първото нещо, което ще направи министър на правораздаването, в случай че тя бъде определена за министър председател, е да стартира процедура по предварително преустановяване на мандата на Гешев.

Припомняме, че при представянето на целите си в програмата за ръководство, номинираната за министър председател с първия мандат на ГЕР-СДС Мария Габриел съобщи:

" Първото, което ще направи министърът на правораздаването в моето държавно управление, ще е да внесе във Висшия правосъден съвет искане за освобождение на Иван Гешев поради уронване на престижа на правосъдната власт ".

Междувременно в границите на чуването чиновници от администрацията връчиха на Гешев второто предложение с искане за неговото освобождение.

По отношение на записа с Йордан Стоев, Гешев съобщи, че не е юридически от него. И напомни, че е бил даден на негов чиновник в неделя вечерта.

Адвокатът на Гешев Радостина Томова съобщи, че в предлагането на шестимата членове няма посочени в действителност учредения за основни нарушавания от страна на основния прокурор.

На 23 май в мнение до Висшия правосъден съвет (ВСС) Иван Гешев уточни, че е не е направил нарушаване на служебните си отговорности.

Според него, мъчно може да бъде разбрано изказванието на шестимата членове на Висш съдебен съвет за осъществени от него тежки нарушавания.

Става дума за преплитане на пълномощията на основния прокурор като обособен държавен орган и тези като административен началник на прокуратурата, без да има изясненост и конкретика, написа още основният прокурор до Висш съдебен съвет.

Той добавя, че в и настояването за отстраняването му са посочени текстове в Наказателно-процесуален кодекс, които нямат връзка със служебните отговорности на основния прокурор.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР