Висшият съдебен съвет реши да открие процедура за избор на

...
Висшият съдебен съвет реши да открие процедура за избор на
Коментари Харесай

ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор

Висшият правосъден съвет реши да открие процедура за избор на нов основен прокурор.

На този декор, след тричасови диспути, Висш съдебен съвет реши да не взима отношение за това кой е способният орган за избор на изпълняващ функционалностите основен прокурор.

Дотук се стигна поради искане на правосъдния министър Атанас Славов, който сложи под подозрение законния избор на Борислав Сарафов.

Остава възприятие, че някакви други претекстове и съображения са надвили, а не причините, които се допуска да се излагат въз основа на Конституцията и закона.

Трябва да споделя, че в особената материя, с която се занимаваме, правилата на справедливостта, чувството не просто за мотивираност на едни решения, а за тяхната правдивост е изключително значимо ”, уточни Славов.

Според кадровици по въпроса има празнина в Закона за правосъдната власт. „ Процедурата беше извършена по реда на член 175 от ЗСС. Не се споделя какво се случва при такова предварително преустановяване на мандата ”, посочи Атанаска Дишева.

При разискването стана ясно, че вероятно обжалване на назначението би могло да се направи пред висшия административен съд.

„ Аз съм безапелационен, че празнота в закона няма. Изрично е планувано, че при предварително преустановяване на пълномощията на административен началник, то съответната гилдия избира краткотрайно изпълняващ ”, уточни ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков.

„ Решението на Прокурорската гилдия е незаконосъобразно.

Преди да проведете избора, вие не сте провели безусловно никаква полемика във връзка с притежаваните професионални и нравствени качества ”, съобщи Олга Карелска.

В последна сметка кадровиците гласоподаваха и с съвсем цялостно болшинство взеха решение да не се произнасят по въпроса кой е способният орган за избор на изпълняващ функционалностите основен прокурор.

Така стигнаха до втория основен миг – дали да се открие процедура за избор на нов основен прокурор.

„ Считам, че решението за разкриване на процедура за избор на основен прокурор на България следва да се реши в по-късен миг ”, сподели Галина Захарова.

Според някои от кадровиците мандатът на този Висш съдебен съвет е изминал и не би трябвало точно той да открива такава процедура. Според други 7-дневният период за старт на процедурата би трябвало да бъде спазен.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР