Висшият съдебен съвет решава дали да прекрати предсрочно мандата на

...
Висшият съдебен съвет решава дали да прекрати предсрочно мандата на
Коментари Харесай

ВСС решава дали да отстрани Иван Гешев -

Висшият правосъден съвет взема решение дали да приключи предварително мандата на основния прокурор Иван Гешев. Той ще разиска две оферти - на правосъдния министър Надежда Йорданова и предшественика ѝ Янаки Стоилов, в този момент парламентарен арбитър.

Сред въпросите, които Съветът ще преценя през днешния ден, са през днешния ден са дейности и бездействия на обвинител номер едно, свързани с полицейското принуждение на митингите през 2020 г, въпросите " Осемте джуджета ", " Емилиян Гебрев " и инцидентното систематизиране на делата.

Янаки Стоилов желае отстраняването на Гешев поради изборно оповестяване на данни от досъдебни производства, обществени изявления, с които е посочил преднамереност и е нарушил презумпцията за невиновност, и потреблението на Бюрото за отбрана на очевидци оттатък законовите му пълномощия.

От основанията на сегашния правосъден министър Надежда Йорданова отпаднаха обвързваните с интервала на Гешев, преди да оглави прокуратурата.

За да бъде преустановен мандатът на Иван Гешев, би трябвало най-малко 17 от правосъдните кадровици да поддържат предложенията на Стоилов и Йорданова. Такова болшинство против него обаче в този състав на Съвета няма, което прави резултатът от идното гласоподаване предупреден.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР