Висшият съдебен съвет решава дали да прекрати предсрочно мандата на

...
Висшият съдебен съвет решава дали да прекрати предсрочно мандата на
Коментари Харесай

Задочни обвинения и протест с искания за оставка: ВСС решава за предсрочно отстраняване на Гешев

Висшият правосъден съвет взема решение дали да приключи предварително мандата на Иван Гешев като основен прокурор, до момента в който пред постройката на Висш съдебен съвет протестиращи от гражданското съдружие БОЕЦ скандират за оставката му. Преди началото на Пленума на Висш съдебен съвет, Гешев и правосъдният министър Надежда Йорданова Йорданова си размениха задочни обвинявания.

" Ако не беше смешно, щеше да е тъжно и то за българската държавност. Но в името на българската държавност или каквото и да е останало, вместо министърът на правораздаването да обикаля студия и най-вероятно да декларира погрешни изказвания с искрено политически темперамент, които евентуално уронват престижа на правосъдната власт – тези свои изказвания да ги изрази в Пленума на Висш съдебен съвет, а не да мълчи. Иначе по този начин няма причини нито за така наречен правосъдна промяна, нито за отстраняването на основния прокурор ", разяснява Иван Гешев пред публицисти преди началото на съвещанието.

Йорданова малко по-късно отговори задочно на обвинител номер едно, че не пречи правосъдният министър да коментира за своите причини и работа посредством медиите , това не е в прорез с нейните пълномощия.

Министърът също по този начин разяснява в отговор на журналистически въпрос какво ще се реализира посредством възможното премахване на Гешев. " С отстраняването на Иван Гешев като основен прокурор ще решим събитието, че България най-накрая има потребност от основен прокурор, който ще пази правата на хората и не се крие зад полицейско принуждение ", уточни тя.

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) реши да се произнесе по редовността и допустимостта на предлагането на служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов от 2021 година за предварително премахване на основния прокурор Иван Гешев. Точката беше импортирана изключително в дневния ред, който беше формиран от единствено един пункт - разглеждане всъщност на предлагането на министъра на правораздаването Надежда Йорданова за предварително освобождение от служба на основния прокурор. Единодушно Висш съдебен съвет реши предлагането на Янаки Стоилов да се прегледа като първа точка.

На 16 юли 2021 година министър Стоилов внесе във Висш съдебен съвет предложение за предварително освобождение на основния прокурор на съображение уронване на престижа на правосъдната власт, като настояването е по отношение на отчет на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Пленумът на Висш съдебен съвет отхвърли предлагането. Впоследствие беше сезиран Конституционният съд, който реши, че министърът на правораздаването може да прави предложение за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор. Върховният административен съд, на база на това, отхвърли решението на Висш съдебен съвет за недопустимост на предлагането на Стоилов. Министър Йорданова съобщи през днешния ден, че поддържа настояването на своя предходник.

Главният прокурор Иван Гешев дефинира през днешния ден предлагането на Стоилов за отстраняването му като бланкетно . По думите му в него " няма обстоятелства, които да кореспондират с тези изказвания ", в предлагането. Според Гешев е нарушен и правилото на разделяне на управляващите.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР