Висшият съдебен съвет отложи разглеждането на искането от бившия правосъден

...
Висшият съдебен съвет отложи разглеждането на искането от бившия правосъден
Коментари Харесай

ВСС отложи отстраняването на Иван Гешев, ще чака решение на ВАС -

Висшият правосъден съвет отсрочи разглеждането на настояването от някогашния правосъден министър Янаки Стоилов и сегашния - Надежда Йорданова, за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев. 

Около час магистратите не обсъждаха всъщност предложенията, а това дали да отсрочат съвещанието. 

Сред въпросите, които, са дейности и бездействия на обвинител номер едно, свързани с полицейското принуждение на митингите през 2020 г, въпросите " Осемте джуджета ", " Емилиян Гебрев " и инцидентното систематизиране на делата.

Янаки Стоилов през юли 2020 година изиска отстраняването на Гешев поради изборно оповестяване на данни от досъдебни производства, обществени изявления, с които е посочил преднамереност и е нарушил презумпцията за невиновност, и потреблението на Бюрото за отбрана на очевидци оттатък законовите му пълномощия. От основанията на сегашния правосъден министър Надежда Йорданова отпаднаха обвързваните с интервала на Гешев, преди да оглави прокуратурата.

Още при започване на съвещанието Боян Магдалинчев - представляващ Висш съдебен съвет, изиска да се отсрочи процедурата. Той напомни, че предходното решение на ВСС е било обжалвано пред Върховен административен съд, като съдът е отменил решението на Съвета да остави без разглеждане настояването на Стоилов.

По думите му съвещанието би трябвало да се отсрочи до влизането на мощ на решението на Върховен административен съд.

След предлагането за закъснение с " малко - една седмица или 10 дни " на разглеждането, всички членове на Съвета го поддържаха. На подложеното на гласоподаване от министъра на правораздаването 17 от членовете гласоподаваха " за ", като основният прокурор не участваше във вота.

Обвинител №1 Иван Гешев сподели обаче, че държи да се прегледа всъщност настояването за отстраняването му. " Нямам самообладание посредством Българска национална телевизия българските жителите да видят, че настояванията са неоснователни и смешни. Нямам самообладание да беседваме пред камерите с госпожа Йорданова (Надежда Йорданова, министърът на правораздаването - бел. ред.). Това е политическа поръчка за преодоляване на правосъдната система ", добави Гешев. 

Главният прокурор сподели, че е подготвен и иска да се обсъдят и разказите на Йордан Йовков, даже и " Под игото " на Иван Вазов. 

Гешев изясни, че преценката е на Висш съдебен съвет, само че би трябвало да е ясно, че задачата на обжалването е да се бави процедурата, а " представители на политическата класа ще обикалят малките екрани да изясняват, че Висш съдебен съвет не си прави работата. Той нанася съществени вреди на Висш съдебен съвет, отговорността е на тези, които уронват престижа на правосъдната власт и засягат съществени европейски полезности. Трябва да е ясно какво ще последва, в случай че се отсрочи съвещанието ". 

Атанаска Дишева поддържа предлагането на Магдалинчев, тъй като чакането на решение не е закъснение, а съблюдаване на закона. 

Гешев направи имитация, с която поддържа Дишева, като, по думите му, като се разисква настояването за отстраняването му, ще стане ясно, че " претекстовете са смешни ".

" Имам ясни мемоари от дипломирането ми през 1994 т., имам мемоари и от детската градина, само че не са толкоз ясни. За цитирания период в настояването нямам никакъв проблем да обясня, само че за интервала от 1970 до 1977 година ще ми трябват очевидци ", разяснява още той, като още веднъж повтори, че това е напън върху прокуратурата и самия него, даже и психически.

Боян Новански сподели, че няма по какъв начин да се преглежда в този момент, защото ще се върнат в право трети курс - " всички сме адвокати въпреки всичко и не е нужно занапред да си обясняваме какво е търговски указател създадем ". 

Георги Чолаков приканва за съблюдаване на положителния звук.  " Има юридически проблем и аз ще поддържа предлагането на Магдалинчев ", сподели той. 

Гешев още веднъж взе думата, за са каже, че поддържа Чолаков за положителния звук: " Никой не го е нарушил, ние сме магистрати и нашата работа не е да обикаляме малките екрани и да приказваме погрешни неща, не можем да насмогнем за всички български политици. Нормално е да дадем отговори на тези лъжи. Обществото би трябвало да ги чуе, това е обидно за прокурорите и съдиите ". 

Олга Керелска от своя страна предложи да се стартира с разглеждането на предлагането на някогашния правосъден министър Янаки Стоилов, защото по него няма неясноти.  " Ясно е, че обединихме две оферти - да стартираме с разискване на първото предложение ", изясни тя. 

Калина Чапкънова разяснява, че каквото и да реши Висш съдебен съвет, медиите, които са отрицателно настроени към Висш съдебен съвет, ще отразят решението отрицателно и е невероятно е да разделя решението, откакто към този момент е обединено.  

Предложилият отсрочване на разгледането Магналинчев изясни, че забавянето няма да е с повече от две седмици.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР