Висшият съдебен съвет обсъжда искането на Надежда Йорданова за предсрочно

...
Висшият съдебен съвет обсъжда искането на Надежда Йорданова за предсрочно
Коментари Харесай

Гешев: Министри ни атакуват, докато престъпността расте

Висшият правосъден съвет разисква настояването на Надежда Йорданова за предварително освобождение на Иван Гешев.

„ Изпълнителната власт в лицето на Министерство на вътрешните работи и Министерство на правораздаването се занимават да нападат прокуратурата, а в това време се възражда полицейският произвол и има взрив на престъпността на равнища от 2006 година “, съобщи основният прокурор.

„ Ще кажа, че това не е сериозният въпрос. Затруднен съм, тъй като не знам по какъв начин да разясня настояването за отзоваване на основния прокурор в една страна членка на Европейски Съюз. Искането за отстраняването ми по самодейност на Бойко Рашков е правно нищо, а в този момент настояването на министър Йорданова е просто нищо. Прочетох го един път, почтено казано съм усложнен да го схвана. Това е машинален общ брой сред погрешни субективни оценки, манипулативни политически изказвания и нормално цитиране на правила. Щеше да е смешно, в случай че не беше тъжно “, разяснява още Гешев.

„ Лош знак е за българската държавност и за това, че се оправдават терзанията на българската прокуратура изразени пред европейските ни сътрудници. Вървим към проблеми, които мислихме за забравени преди приемането ни в Европейски Съюз. Възражда се полицейски произвол, а цената ще заплащат българските жители “, предизвести той.

Йорданова пък смята, че настояването ѝ е правно издържано.

„ Всички причини за предварителното освобождение на основния прокурор са в детайли изложени в моето документално предложение. Те са девет групи условия и обгръщат необятен набор “, сподели министърът на правораздаването.

„ Твърденията за правно нищо съществено ме тормозят. Влязло в действие неоправдателно решение на Европейския съд по правата на индивида, това правно нищо ли е? За това правно нищо всички ние ще би трябвало да платим обезщетение “, попита тя във връзка с семейство Баневи.

„ Част от събитията, които са изложени, ги черпим от информация получена от Министерство на вътрешните работи. Ако Висш съдебен съвет не откри условия, които да водят до предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, следва да прегледа предлагането на Янаки Стоилов, а също така аз съм споделила, че ние сме внесли тези условия, за които са завършили инспекциите, само че това не значи, че сме спрели работа “, съобщи тя.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР