Висшият съдебен съвет е с изтекъл мандат. Така че може

...
Висшият съдебен съвет е с изтекъл мандат. Така че може
Коментари Харесай

ВСС е нелегитимен – да не пипа Иван Гешев

Висшият правосъден съвет е с изминал мандат. Така че може да се окаже, че започнатата от него процедура за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев е нелегитимна. Това сподели пред Българска национална телевизия зам.-шефът на следствието Ясен Тодоров.

Той разяснява и признатите през вчерашния ден промени в Закона за правосъдната власт. Според тях Висш съдебен съвет към този момент ще отстранява основния прокурор с 13 гласа, а не както до момента - със 17. Депутатите записаха, че това важи и за почнали процедури. " Знаете, че се ползва по-благоприятният закон. Така е в наказателното право ", сподели Тодоров. Обясни, че Гешев е определен със 17 гласа, а в този момент да го махнат с 13 е неправилно.

Становището ни за правосъден надзор за отводите за формиране на досъдебни производства е негативно. Годишно са към 100 000. Много ми е забавно какво ще кажат съдиите, в случай че това стане, добави още Тодоров. Посочи, че съгласно някои адвокати признатият закон е противоконституционен.

Каза, че и в този момент би завел израелският специалист на мястото, на което бе изработен атентат против основния прокурор Иван Гешев. Причината - той бил след най-хубавите в света и в този момент водел антитерористични образования.

Тодоров разяснява и желаната му оставка от неговия директен началник Борислав Сарафов. Обясни, че е сюрпризиран. Сарафов му я изиска поради несъгласувани медийни изяви. Според Тодоров всичките му изявленията са след позволения на пресцентъра на прокуратурата. Дори да го махнат от поста, нямал терзания да остане редови следовател.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР