Висшият републиканец в Камарата на представителите на САЩ нареди разследване за импийчмънт на Байдън

...
Председателят на камарата на републиканците Кевин Маккарти, поддавайки се на
Коментари Харесай

Председателят на камарата на републиканците Кевин Маккарти, поддавайки се на натиска на твърдата десница на своята партия, даде зелена светлина във вторник за разследване за импийчмънт на президента на САЩ Джо Байдън.

„Нареждам на нашата комисия в Камарата на представителите да започне официално разследване за импийчмънт на президента Джо Байдън“, каза Маккарти, твърдейки, че президентът демократ е излъгал американския народ относно чуждестранните бизнес сделки на сина си Хънтър.

„Републиканците в Камарата на представителите са разкрили сериозни и достоверни обвинения относно поведението на президента Байдън“, каза Маккарти пред репортери. „Взети заедно, тези обвинения рисуват картина на култура на корупция.“

Бизнес сделките в Украйна и Китай на 53-годишния син на Байдън Хънтър, докато баща му беше вицепрезидент при Барак Обама, са били постоянна цел на Републиканци.

Хънтър Байдън, лекуващ се наркозависим, в момента е разследван от специален прокурор на Министерството на правосъдието за възможно укриване на данъци и се очаква да му бъдат повдигнати обвинения до края на този месец за нарушение на огнестрелно оръжие.

Той обаче не е обвинен в престъпления, свързани с чуждестранните му бизнес сделки и досега не са се появили достоверни доказателства, че президентът е участвал в нещо незаконно.

 

Макарти е подложен на натиск от дясното крило на партията, лоялно към Доналд Тръмп, от месеци да започне разследване за импийчмънт на 80-годишния Байдън.

Белият дом незабавно осъди ход, наричайки го „екстремна политика в най-лошия й вид“.

„Републиканците в Камарата на представителите разследват президента от 9 месеца и не са открили никакви доказателства за неправомерни действия“, Иън Самс, говорител на Белия дом за надзор и разследвания, каза в X, по-рано известен като Twitter.

„Злоупотреба с власт“

Съгласно конституцията на САЩ президент може да бъде импийчмънт за „държавна измяна, подкуп или други тежки престъпления и провинения“.

Маккарти, който беше принуден да направи компромис с крайната десница в партията, за да спечели властния си пост на говорител, каза, че „обвиненията за злоупотреба с власт, възпрепятстване и корупция“ срещу Байдън „налагат допълнително разследване от Камарата на представителите“.

Демократичните законодатели осъдиха този ход като чисто партийно упражнение, предназначено да отмъсти за двойния импийчмънт от контролираната от демократите Камара на бившия президент републиканец Тръмп.

Редица умерени републикански членове на Камарата и Сената също изрази скептицизъм относно започването на разследване за импийчмънт на Байдън.

Тръмп, фаворитът за републиканската президентска номинация през 2024 г., ще бъде изправен пред съда във Вашингтон през март по обвинения в заговор за отмяна на резултатите от изборите през ноември 2020 г., които той загуби от Байдън, вероятният кандидат на демократите в Белия дом догодина състезание.

Тръмп също беше импийчмънт два пъти от Камарата, докато беше на поста, веднъж за търсене на политическа мръсотия срещу Байдън от Украйна и втори път за нападението на Капитолия на САЩ от негови поддръжници на 6 януари 2021 г.

Той беше оправдан от Сенатът с републиканско мнозинство и двата пъти.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР