Висшият адвокатски съвет казахме, че решението за деветгодишния мандат на

...
Висшият адвокатски съвет казахме, че решението за деветгодишния мандат на
Коментари Харесай

Петър Славов за избора на конституционни съдии от парламентарната квота: Процедурата по избор и самото изслушване бяха формални

Висшият адвокатски съвет казахме, че решението за деветгодишния мандат на двамата конституционни съдии от парламентарната квота е противоконституционно. Нямаше неприкритост, аргументираност, конкурентност при избора на двамата претенденти. Това сподели Петър Славов - член на Висшия адвокатски съвет, в предаването „ Тази събота " по бТВ.

Според него процедурата по желание и самото чуване са били официални. „ Издигането на претендентите беше в последния миг, чуването беше съвсем проформа, с авансово заложени въпроси. Кандидатите даже отговаряха на тях документално ", означи Славов.

Никога досега не е имало оборване на избора на определените членове на Конституционен съд, акцентира той. По думите му е редно преди да встъпят в служба съдът би трябвало да се произнесе по двете конституционни тъжби.

Политологът Георги Харизанов разяснява, че политическата биография на Десислава Атанасова не е казус. „ Не виждам безусловно никакъв проблем в това хора с ярка политическа биография да стават съдии от избора на парламентарната квота, тъй като и президентската, и тази на Върховен касационен съд и Върховен административен съд са с друга роля и там умерено могат да намерят място адвокати от кариерата ", разяснява той.

Според него изборът на двамата съдии от парламентарната квота е бил транспарантен и по разпоредбите.

бТВ, „ Тази събота "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР