Висшия съдебен съвет представи нови проекти, свързани с алтернативно разрешаване

...
Висшия съдебен съвет представи нови проекти, свързани с алтернативно разрешаване
Коментари Харесай

ВСС пилотно въвежда нова алтернатива за разрешаване на спорове в съдебната система

Висшия правосъден съвет показа нови планове, свързани с различно разрешаване на разногласия в правосъдната система. Една от концепциите е въвеждане на наложителна правосъдна медиация.

“Съдебната система също печели по този метод, защото тя се олекотява от правосъдни каузи, които се натрупат, само че тяхното място не е там”, изясни посредникът Катина Клявкова. Такъв вид каузи са тези от фамилен темперамент, разясни Клявкова.

“Това са въпроси, които касаят нашия персонален избор. Те са доста персонални и интимни. Когато автоматизирано тръгнем към съд това допуска, че нищо няма да разгадаем дълбоко. Да, съдът оказва помощ тогава, когато за децата или съпрузите би трябвало да са обезпечени съществени права. Но той изрично не е задоволителен, с цел да сме удовлетворени, печеливши и щастливи”, сподели още посредникът.

Медиацията е друга от правосъдния метод. Тя изисква срещи с двете страни, при които се разискват зародилите разногласия. “Един посредник в действителност желае да чуе освен правните обстоятелства, а за възприятията и страстите на хората, за тяхното минало. Той изслушва като самостоятелен човек. Съдията също е самостоятелен, само че той съблюдава закона”, изясни метода Клявкова.

При задължителноста на медиацията става дума за гражданско-правни разногласия от фамилен темперамент и дребно-парични разногласия. “Опитвайки да разрешат разногласията си посредством медиация жителите имат опцията да реализират съглашение, което да се трансформира в едно правосъдно решение, сътворено от тях самите, и по този начин да прекратят правосъдното дело”, сподели още специалистът в предаването “Социална мрежа” по NOVA NEWS.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР