Изпълнителният директор на HSBC се извинява, че е нарекъл Обединеното кралство „слабо“ по отношение на Китай

...
Висш изпълнителен директор на HSBC се извини, след като според
Коментари Харесай

Висш изпълнителен директор на HSBC се извини, след като според съобщенията нарече правителството на Обединеното кралство „слабо“ по отношение на отношенията му с Китай, в още един знак за опънато политическо въже, което британската банка е принудена да ходи.

Шерард Каупър-Коулс, ръководител на обществените въпроси на HSBC, по невнимание предизвика огнена буря в понеделник, когато Bloomberg съобщи за неговите критики както към Обединеното кралство, така и към Съединените щати относно техните подходи към втората по големина икономика в света.

Според Bloomberg, който цитира няколко неидентифицирани източника, Каупър-Коулс е казал на участниците на частно събитие през юни, че смята, че Вашингтон е притиснал Лондон да се оттегли от бизнеса с Китай.

Той също така каза, че британското правителство често се съгласява с исканията на САЩ, наричайки го „слабо“, съобщава изданието.

Каупър-Коулс, бивш дипломат, който е служил като посланик на Обединеното кралство в Израел, Саудитска Арабия и Афганистан, наред с други длъжности, също беше цитиран да казва, че Великобритания не трябва да следва сляпо Съединените щати, а да се грижи за собствените си интереси.

CNN не е потвърдила независимо информацията на Bloomberg.

FILE PHOTO: Логото на банката HSBC се вижда във финансовия район Canary Wharf в Лондон, Великобритания, 3 март 2016 г. REUTERS/Reinhard Krause/File Photo ФАЙЛОВА СНИМКА: Логото на банката HSBC се вижда във финансовия квартал Canary Wharf в Лондон, Великобритания, 3 март 2016 г. REUTERS/Reinhard Krause/File Photo Райнхард Краузе/Ройтерс/ФАЙЛ

Според HSBC и Cowper-Coles пламенните коментари са направени съгласно правилото на Chatham House - дългогодишна практика, кръстена на британски мозъчен тръст, което означава, че участващите могат да използват обсъжданата информация, но не и да посочват самоличността или принадлежността на говорещия.

„Личните ми коментари не отразяват възгледите на HSBC или Китайско-британския бизнес съвет“, каза изпълнителният директор в изявление за CNN, имайки предвид търговско лоби, което управлява като председател.

Каупър-Коулс добави, че се извинява „за всяка причинена обида“.

Банката повтори това мнение в собственото си изявление, като каза на CNN: „Шерард беше на частна дискусия на кръгла маса съгласно правилото на Chatham House и сподели личните си възгледи.“

Коментарите предизвикаха недоволство у дома за HSBC (HSBC), която е базирана в Лондон, но прави повечето си пари в Азия. Няколко консервативни законодатели от Обединеното кралство се възползваха от случая в понеделник, за да критикуват Cowper-Coles и HSBC (HSBC).

Тим Лоутън, член на парламента, нарече Каупър-Коулс „апологет“ на китайското правителство, докато говори пред Bloomberg.

Бившият лидер на партията на торите Иън Дънкан Смит каза пред изданието, че „не може да отдели личните си възгледи от HSBC, защото е съветник на HSBC. Сега знаем какво ги съветва.

Сър Шерард Каупър-Коулс прави реч на конференция в Лондон на 9 юни. Сър Шерард Каупър-Коулс прави реч на конференция в Лондон на 9 юни. Стивън Чунг/Синхуа/Гети изображения

HSBC е силно зависима от Китай, тъй като е основана преди повече от век в бившата британска колония Хонконг, за да отвори търговията между Изтока и Запада.

Градът, който сега е част от Китай, остава неговият най-добър пазар, който представлява приблизително една трета от печалбите на банката през първата половина на тази година. Междувременно Хонконг и континентален Китай са създали близо 40% от печалбата, според последния финансов отчет.

Но през последните години банката беше критикувана за това как се справя с политическото напрежение между Китай и Запада.

През 2020 г. висшият изпълнителен директор на HSBC в Азия публично обяви подкрепа за спорен закон за националната сигурност, който Пекин въведе в Хонконг, предизвиквайки ожесточена реакция от западни правителствени служители и инвеститори.

Кредиторът също беше подложен на проверка през 2021 г., след като полицията в Хонконг замрази сметките на бивш продемократичен депутат, заповед, която HSBC каза, че няма друг избор, освен да се съобрази с нея. Инцидентът предизвика фурор сред чуждестранните политици, като главният изпълнителен директор Ноел Куин беше призован за разпит от британски законодатели по това време.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР