Високопоставеният служител на Хамас Салех ал-Арури, убит при предполагаем израелски

...
Високопоставеният служител на Хамас Салех ал-Арури, убит при предполагаем израелски
Коментари Харесай

Убийството на Салех ал-Арури в Бейрут премахва ключова връзка на Хамас с Иран и Хизбула

Високопоставеният чиновник на Хамас Салех ал-Арури, погубен при хипотетичен израелски удар в предградията на Бейрут, е изиграл основна роля в построяването на военния потенциал на палестинската формация и поддържането на връзките ѝ с районните съдружници. Това разяснява Агенция Франс Прес.

57-годишният Арури е един от създателите на въоръженото крило на Хамас, бригадите " Изз ел-Дин ал-Касам ", при започване на 90-те години на предишния ХХ век.

Напоследък той е служил като " канал или връзка " сред придвижването Хамас, Иран и Хизбула, заяви за Агенция Франс Прес източник от Хамас. Той постоянно е посещавал Иран.

На 25 октомври телевизионният канал Al-Manar, благосъстоятелност на Хизбула, заяви, че Арури е провел среща с водача на Хизбула Хасан Насрала и ръководителя на палестинския Ислямски джихад Зияд ал-Нахала.

Арури е считан и за водач на Хамас на Западния бряг, а източникът на Агенция Франс Прес твърди, че неговите познания и опит са помогнали за развиването на военния капацитет на ислямисткото придвижване през последните години.

Смятан за номер две в Хамас по време на убийството си, Арури е упрекван от Израел , че е взел участие в голям брой набези.

Сред тях е и нападението на Хамас против Израел на 7 октомври, вследствие на което по данни на израелското държавно управление са починали 1139 души. От тях 695 са цивилни, в това число 36 деца.

След нападението, най-тежкото в историята на Израел, той стартира безмилостни бомбардировки и сухопътна атака, вследствие на които в обсадената линия Газа са починали минимум 22 313 души, най-вече дами и деца , по данни на здравното министерство на анклава.
 Иран заплаши Съединени американски щати с последици за гибелта на водач на
Иран заплаши Съединени американски щати с последици за гибелта на водач на " Хамас " в Бейрут

Техеран укори Вашингтон в " нарушение на районния баланс "

Живот в заточение

Роден в село Арура, покрай Рамала в окупирания Западен бряг, Арури учи шериата, ислямското право, учредено на учението на Корана, в университета в Хеброн.

Арури става член на " Хамас " при основаването на групата през 1987 година, откакто като на млади години се причислява към придвижването майка - " Мюсюлмански братя ". Участва интензивно в ислямската студентска политика.

В началото на 90-те години на ХХ век Арури е арестуван няколко пъти , а през 1992 година е наказан на 15 години затвор по обвиняване, че е основал първите кафези на бригадите " Изз ел-Дин ал-Касам " в Западния бряг.

Освободен е през 2007 година, само че три месеца по-късно още веднъж е арестуван до 2010 година, когато е освободен при изискване, че замине в заточение.

След това Арури е депортиран в Сирия , където остава три години, преди да се реалокира в Ливан.

След освобождението си през 2010 година Арури е назначен за член на политическото управление на Хамас и дружно с египетски медиатори взе участие в преговорния екип, който през 2011 година обезпечава размяната на пандизчии с френско-израелския боец Гилад Шалит.

На 9 октомври 2017 година Хамас афишира избирането на Арури за заместник-ръководител на политическия си орган.
 Нетаняху забрани на министри да разискват ударите против
Нетаняху забрани на министри да разискват ударите против " Хамас "

След новината за убийството на неин водач в Ливан

От 2015 година Арури е в листата на Съединени американски щати с терористи, като Държавният департамент на Съединени американски щати предлага до 5 млн. $ за информация, която да докара до неговото идентифициране или местоположение.

Арури е женен, има две дъщери и живее в Бейрут.

Кой още е останал?

След Арури, израелските сили ще насочат вниманието си към други високопоставени фигури на Хамас.

Сред тях е Исмаил Хания, актуалният началник на политическото бюро на Хамас.

Преизбран за водач на Хамас през 2021 година, от 2018 година Хания е в листата на Съединени американски щати на особено избраните световни терористи (СГТ), като е упрекнат, че има " тесни връзки с военното крило на Хамас " и че е " последовател на въоръжената битка, в това число против цивилни жители ".

Смятан за прагматик, Хания живее в непринудено заточение, като разделя времето си сред Турция и Катар.

Той от дълго време се бори за помиряване сред въоръжената опозиция против Израел и политическата позиция в границите на Хамас, която е в черния лист на терористичните групировки на Европейския съюз и Съединените щати.
 Израелски дрон умъртви водач на Хамас край Бейрут
Израелски дрон умъртви водач на Хамас край Бейрут

Атакуван е офис на Хамас в предградието Дахия - бастион на Хизбула

Друга цел е Яхия Синвар, началник на Хамас в Газа .

Той се издига в редиците на Хамас като гневен последовател на въоръжената битка против Израел и е считан от групировката за неин " министър на защитата ".

Синвар, който приказва иврит, прекарва 23 години в израелски затвори, преди да бъде освободен през 2011 година при размяната на пандизчии с Гилад Шалит.

Мохамед Дейф, началник на въоръженото крило на Хамас, е в листата на Съединени американски щати с " интернационалните терористи " от 2015 година насам. Израел се е опитвал да го убие най-малко шест пъти.

Дейф е роден в бежанския лагер Хан Юнис в Газа през 1960 година и се образова дружно с Яхя Аяш, боен водач на Хамас, който по-късно е погубен от израелската работа за вътрешна сигурност. Съпругата му и двете му деца са убити през 2014 година, когато израелските военни бомбардират къщата им северозападно от град Газа.
 Израелските военни ликвидирали още един водач на
Израелските военни ликвидирали още един водач на " Хамас "

Командир на елитното поделение " Нухба " е погубен при въздушен удар

Смятан от Хамас за " шеф на щаба " на групировката, Дейф е този, който афишира в аудиосъобщение началото на офанзивата на Хамас против Израел, наречена " Потоп в Ал-Акса ".

Мястото, където се укрива, е незнайно и се оповестява, че той е занаятчия на маскировката , който умее да се слива безпроблемно с популацията. Псевдонимът му " ел-Дейф " - " Гостът " - се отнася до навика му постоянно да сменя скривалищата си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР