Високопоставеният евродепутат Мария Арена се оттегли от поста си на

...
Високопоставеният евродепутат Мария Арена се оттегли от поста си на
Коментари Харесай

Нова жертва на „Катаргейт“ – високопоставен евродепутат се оттегли от комисията, която оглавява

Високопоставеният евродепутат Мария Арена се отдръпна от поста си на ръководител на подкомисията по правата на индивида в Европейския парламент, като упрекна за това нападките на публицисти и политически противници на фона на продължаващия корупционен скандал " Катаргейт ", написа " ".

Оставката й идва часове откакто изданието разгласява задълбочено следствие на комисията, което разкри, че Арена не е заявила вярно безплатните полети и настаняване, които е получила от Катар. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола е била осведомена за решението на Арена, заяви чиновник на Европейски Съюз.

Арена е декларирала, че се отдръпва, с цел да отбрани имиджа си и работата на комисията по правата на индивида на Европейския парламент, известна в Европейски Съюз като DROI.

Преди това " Политико " заяви, че Арена упреква секретаря си за това, че не е заявила платено пътешестване до Катар през май 2022 година В момента комисията е в центъра на обвинявания в корупция и пране на пари. Трима от четиримата обвинени, арестувани по предварителни обвинявания, са свързани с групата на евродепутатите. Арена не е измежду обвинените и в сряда още веднъж настоя, че по никакъв метод не е забъркана в абсурда, който е обзел Брюксел. " В светлината на политическите и медийните офанзиви от последните няколко седмици, които вредят освен на моя имидж, само че и на цялата работа, осъществена в сърцето на подкомитета, взех решение да подам оставка от поста ръководител ", написа тя. Тя прибавя, че полицията не е нахлула нито в офиса, нито в дома ѝ, и че белгийските управляващи не са поискали снемането на депутатския ѝ имунитет, което е нужна стъпка преди започване на наказателно следствие.

Комисията, която Арена управлява от 2019 година насам, има връзки с няколко от лицата, против които са повдигнати предварителни обвинявания в белгийското наказателно следствие, в това число италианския някогашен евродепутат Пиер Антонио Панцери, който ръководеше комисията преди нея. В рамките на следствието белгийската полиция е направила обиски в няколко офиса на сегашни парламентарни чиновници, свързани с комисията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР