Високопоставени украински лидери дадоха сигнали за съгласие за преговори с

...
Високопоставени украински лидери дадоха сигнали за съгласие за преговори с
Коментари Харесай

Украйна дава сигнали за съгласие за преговори с Русия

Високопоставени украински водачи дадоха сигнали за единодушие за договаряния с Русия.

Украйна в някакъв миг ще би трябвало да стартира договаряния с Русия, с цел да постави завършек на продължаващата повече от две години война. Това съобщи почитан чиновник на украинското разузнаване в изявление за сп. “Икономист ”.

Украинският президент Володимир Зеленски нееднократно е изключвал договаряния с Кремъл, а указът, който той издаде, след като Русия официално анексира четири украински района през 2022 година, дефинира договарянията като “невъзможни ”, отбелязва Ройтерс.

Но генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на дирекцията на военното разузнаване на Украйна (ГУР), съобщи пред списание “Икономист ”, че в последна сметка ще се наложи да се водят диалози, какъвто е казусът с всяка война.

Генерал Скибицки споделя, че не вижда метод Украйна да завоюва войната единствено на бойното поле. “Дори и да успее да изтласка съветските сили назад към границите – все по-далечна вероятност – това няма да постави завършек на войната ”, цитира го списанието. “Такива войни могат да приключат единствено с контракти ”, сподели той. В момента и двете страни се надпреварват за “най-благоприятната позиция ” преди евентуалните договаряния. Но смислени договаряния могат да стартират най-рано през втората половина на 2025 година, допуска Скибицки.

Зеленски и други публични лица обявиха, че Русия не е поканена на “срещата на върха за мир ”, планувана за Швейцария през юни, защото няма гаранции, че Москва ще договаря добросъвестно.

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба сякаш повтори мислите на Скибицки в настрана изявление за списание “Форин Полици ” тази седмица, като съобщи, че задачата на срещата на върха през юни е “да сплоти страните, които споделят правила и подходи, на които ще се основават по-нататъшните им дейности ”. “След това може да се реализира връзка с Русия и тя да бъде част от диалозите. Защото сте прави: в последна сметка не можете да сложите завършек на войната без двете страни ”, добави той.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени съветски представители настояват, че Украйна блокира всеки опит за споразумяване на спора.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР