През май Ленинградската АЕЦ, част от Росатом, добави към портфолиото

...
През май Ленинградската АЕЦ, част от Росатом, добави към портфолиото
Коментари Харесай

В Ленинградската АЕЦ успешно преминаха тестовете за получаване на медицинския изотоп самарий-153

През май Ленинградската АЕЦ, част от „ Росатом ", добави към портфолиото си изотопа самарий-153, като за приемането му бе сполучливо тествано облъчване на стартовото вещество. Изработването на опитна партида от изотопа е наложителна процедура преди започване на производството на препарата.

„ Днес радиофармацевтичните препарати със самарий-153 се употребяват за облекчение на болките при метастази в костите за оказване на палиативна помощ на болните от рак, както и в травматологията при хронични болести на опорно-двигателния уред. Терапията със самарий-153 може да разреши избягването на банкет на опиоидни аналгетици и има свойство да блокира прогресирането на костните метастази.

В рамките на настоящия план на „ Росатом " след Ленинградската АЕЦ производството на изотопи с здравно предопределение се възнамерява и в Курската и Смоленската АЕЦ. Чрез профилираните си подразделения компанията взе участие интензивно в развиването на нуклеарната медицина - Rosatom Isotope Network обезпечава артикули за към 600 предприятия в страната и 170 компании в 50 страни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР