Високопоставени политици тайно са помагали на компанията Юбер, разкри вестник

...
Високопоставени политици тайно са помагали на компанията Юбер, разкри вестник
Коментари Харесай

Досиетата Юбер: Макрон и бивша еврокомисарка тайно помагали на компанията

Високопоставени политици скрито са помагали на компанията " Юбер ", разкри вестник " Гардиън " благодарение на Международния консорциум на проверяващите публицисти.

Еманюел Макрон и някогашната еврокомисарка Нийли Крус са измежду забърканите политици.

В повече от 80 хиляди имейла, с които публицистите разполагат, се вижда, че политиците са обещавали на " Юбер " да им оказват помощ да наложат бизнеса си в Европа. Компанията харчела по 90 млн $ на година, с цел да притегли положително настроени политици.

Преди да стане президент Макрон си говорел на малко име със скандалния притежател на компанията Травис Каланик и му обещавал промени в закона в негова изгода.

Твърди се даже, еврокомисарката Крус договаряла да се причисли към " Юбер " до момента в който още работела в Брюксел, което е в прорез с разпоредбите.

Според европейските правила комисарите имат период за размисъл от 18 месеца, по време на който новите им работни места би трябвало да бъдат утвърдени от Комисията. Тогава отпред е Жан-Клод Юнкер, който отхвърля молбата ѝ, само че документите демонстрират, че тя все пак импровизирано е лобирала за компанията до момента в който назначението ѝ бива публично оповестено, малко след края на изискуемия от Комисията интервал.

Нели Крус отхвърля да е имала публична или неофициална роля в " Юбер " преди този момент.

Безпрецедентното приключване на информация към вестник " Гардиън " от повече от 124 000 документа, известни още като " Досиетата Юбер ", излага на показ съмнителните етични практики, които водят до превръщането на компанията в един от най-известните и най-успешните износи на Силициевата котловина.

Документите покриват 5-годишен интервал - от 2013 до 2017 година, когато " Юбер " се ръководи от съоснователя ѝ Травис Каланик, който се опита да наложи услугата с такситата-посрещачи по градовете по целия свят, даже това да значи нарушение на законите и наредбите за таксиметровите услуги, заяви БНР.

Твърди се, че са правени опити за ангажирането на Джо Байдън, Олаф Шолц и Джордж Озборн.

След отдръпването на Каланик през 2017 година поради серия от кавги, в този момент " Юбер " се разграничава от държанието на компанията в предишното и твърди, че има напълно разнообразни полезности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР