Високопоставени официални лица от Нидерландия и Австрия заявиха днес, че

...
Високопоставени официални лица от Нидерландия и Австрия заявиха днес, че
Коментари Харесай

Австрия и Нидерландия повториха, че няма да одобрят разширяване на Шенген

Високопоставени публични лица от Нидерландия и Австрия обявиха през днешния ден, че страните им, които стопират участието на България и Румъния в шенгенското пространство, още не са подготвени да дадат утвърждението си. Според известие от пресслужбата на Министерския съвет в София министър председателят в оставка Марк Рюте е споделил, че нидерландското държавно управление следи деликатно напредъка в използването на върховенството на правото в България. В телефонен диалог с премиера Николай Денков той е допълнил, че кабинетът му е податлив да внесе още веднъж в Народното събрание на страната си въпроса, когато страната ни покаже още повече резултати по тази тематика. 

В края на август на депутатско запитване в нидерландсккия парламент за отправена покана от България гранични служители на реда да посетят страната от държавното управление дадоха отговор, че нямат желание да подхващат такива стъпки, преди да са получили нов отчет по Механизма за съдействие и инспекция. Европейската комисия спря да приготвя такива отчети преди години, само че официално механизмът, по-известен в България като мониторинг, не е закрит. В отговора се показва още, че кабинетът на Рюте би желал да изпрати специфична задача до България за инспекция на това дали са признати от българския парламент и пригодени към българското законодателство всички условия за законодателни ограничения за Шенген, както и по какъв начин върви правосъдната промяна.

В време в отчет, показан през днешния ден пред народните представители в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две рекомендации от отчета на Европейската комисия (ЕК) за господство на правото в нашата страна от 5 юли - за структурата и състава на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на инспектората към него, както и за предварителната защита и противодействието на корупцията, показва още известието на Министерски съвет.

Денков е уверил Марк Рюте, че през идната седмица се чака българският парламент да одобри промени в Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, с които ще се реформира Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество. До средата на октомври е планувано да бъдат гласувани на първо четене препоръчаните промени в конституцията, които се отнасят до Висш съдебен съвет. След това България ще осведоми Европейска комисия и всички страни членки за постигнатия прогрес в осъществяването на рекомендациите в отчета от 5 юли.

Днес изданието " Юрактив "  цитира на страницата си на немски австрийския вътрешния министър Герхард Карнер да споделя: " На този стадий няма за мен няма смисъл да се приказва за разширение на Шенген. Нуждаем се от повече надзор, а не от по-малко. " Според него " данните за миграцията демонстрират увеличение на идващите из цяла Европа и в доста страни се разисква спомагателен надзор на границата - да вземем за пример на тази сред Германия и Полша ".

Това е и отговорът му на въпроса дали Виена ще се отзове на апела на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайн от сряда България и Румъния " най-сетне да бъдат признати ".

Австрийското държавно управление счита, че България и Румъния не могат дейно да управляват границите си. В страната управляващите са подложени на критика от демократичната опозиционна партия NEOS, а пред " Дневник " евродепутат от Зелените (част от ръководещата коалиция) сподели, че това се прави поради вътрешнополитически и предизборни сметки и партията упорства външното министерство да приключи това състояние и да одобри двете страни в зоната на Шенген.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР