Високопоставен служител от Китай посети Мианмар, управляван от военните, за

...
Високопоставен служител от Китай посети Мианмар, управляван от военните, за
Коментари Харесай

Министърът на сигурността на Китай в Мианмар, докато се водят боеве близо до границата

Високопоставен чиновник от Китай посети Мианмар, ръководен от военните, с цел да разиска сигурността по общата граница на двете страни, оповестиха държавните медии на Мианмар.

Посещението на члена на китайския държавен съвет и министър на публичната сигурност Уанг Сяохонг във вторник пристигна на фона на вилнеещи борби по североизточната граница на Мианмар, където съюз от етнически малцинствени групи неотдавна стартира атака против военното държавно управление.

< h2 class= " more-on__heading " > Продължавайте да четете лист от 4 детайла Военна офанзива оставя разселените цивилни в Мианмар без „ безвредно място “ Въпроси и отговори: Първият министър на NUG от рохингия споделя, че Мианмар е в „ обединена гражданска война “ Алиансът на етническите бунтовници нападна военни позиции в Северен Мианмар Мианмар се стреми да репатрира бежанците рохингия от Бангладеш завършек на списъка

Уанг Сяохонг се срещна с министъра на вътрешните работи на Мианмар генерал-лейтенант Яр Пяе в столицата Найпидо във вторник, с цел да обсъдят „ мир и успокоение в граничните региони на двете страни “ и съдействие в правоприлагането и сигурност, съгласно вестника Global New Light of Myanmar.

Посещението на Уанг пристигна единствено дни след Армията на Аракан (AA), Армията на Националния либерален алианс на Мианмар (MNDAA) и Националната освободителна войска на Таанг (TNLA), наричащи себе си Тримата Алиансът на Братството, стартира атака за завладяване на военни цели в северната част на щата Шан.

Алиансът твърди, че е завладял няколко военни поста и основни пътища, свързващи Мианмар с Китай.


 

Трите групи – които съгласно анализаторите могат да призоват минимум 15 000 бойци между тях – са се сражавали постоянно с военните за автономност и надзор върху ресурсите.

Няколко групи, в това число тези в Алианса на трите братства, си сътрудничиха с продемократичните милиции, образувани откакто военните завзеха властта от определеното държавно управление на Аун Сан Су Чи през февруари 2021 година

Милициите, общо известни като Силите за отбрана на народа, в този момент се бият с армията в огромна част от страната.

От петък се оповестява за борби в общините на провинция Шан Кунлонг, Хсени, Кяукме, Куткай, Лашио, Лаукаинг, Мусе, Намхкан, Чиншвехау и Наунгио.

Сражението се популяризира и в някои региони в северен щат Качин, северната част на района Сагаинг и град Могок в региона на Мандалай.

Военните са дали отговор с бомбардировки и обстрели, изпращайки стотици цивилни, бягащи към по-безопасни региони, споделиха поданици.

Вестникът Global New Light of Myanmar заяви, че градове в щата Шан са били нападнати от комбинираните сили, с цел да обиден граничната търговия и превоза. В него се споделя, че ракетни офанзиви от Националната освободителна войска на Таанг са умъртвили две деца в град Намхан.

Офисът на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси съобщи в отчет за обстановката, оповестен в понеделник, че седем души, в това число две деца, са били убити, а други девет са ранени вследствие на боевете.

В него се споделя, че повече от 6200 новоразселени хора са потърсили леговище в околните гори или религиозни комплекси в северен щат Шан и че няколкостотин души са пресекли границата с Китай в търсене на сигурност.
В комерсиалния център, Янгон, насилието се отразява на цените на елементарните артикули. Цената на китайските картофи се увеличи, защото новите колета „ не могат да преминат през граничния маршрут “, оповестиха държавните медии в понеделник.

Пекин поддържа връзки с някои етнически въоръжени групи по границата си с Мианмар, дом на етнически китайски общности, които употребяват китайски SIM карти и валута, само че отхвърли известията, че е снабдявал въоръжените групи с оръжия.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР